• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Overige vragen roken

Overige vragen over roken:

Kan iedereen roken?

Iedereen met een beetje bourgondisch inzicht kan roken. Het is zelfs een leuke uitdaging om je eigen gerookte spekjes, vis, worst, kaas en zelfs groente te roken. Tuurlijk zal het de eerste keer niet voortreffelijk lukken. Maar het spelen met vuur en rook om de juiste temperatuur te krijgen is juist de uitdaging. Lekker stoken onder het genot van een biertje of glas rode wijn. En `s avonds je familie, vrienden en kennissen verrassen met een eigen gerookte paling. Voor tips & tools zijn er handige boekjes op de markt verkrijgbaar.

   

Hoe steek ik de rookoven aan?

Je kunt op verschillende manieren de rookoven aansteken. Gebruik in ieder geval geen aanmaakblokjes, petrolium, benzine of andere snel ontvlambare stoffen. Buiten dat het slecht voor je gezondheid is kost dit je wenkbrauwen en in sommige gevallen de geheel blootgestelde haarstreek.

Moet ik ook pekelen?

Op welke manier het voedsel ook gerookt wordt, het wordt niks als je het niet eerst pekelt. Voor koud roken is pekelen absoluut noodzakelijk om de houdbaarheid van het gerookte voedsel te garanderen, voor warm roken is het vooral belangrijk voor de smaak.

Hoe rook ik vis?

Vettere vissoorten, zoals zalm, forel, haring, makreel en paling, geven het beste resultaat bij het roken. Maar eigenlijk kan alle soorten vis gerookt worden. Je krijgt een fijne smaak wanneer je de visfilets inwrijft met grof zeezout. Laat dan 5 tot 30 minuten trekken, afhankelijk van de dikte van de vis en van je smaak. Spoel daarna goed af en laat enkele uren ‘drogen’ in de koelkast. Daarna kan je roken.


Kan ik ook groente roken?

Ja, voor het roken van groente ga je op dezelfde manier te werk als bij vlees en vis.
De rooktijd bedraagt ongeveer 10 minuten op 70°C voor de groenten die in stukken zijn gesneden of gehalveerd. Gerookte groenten kunnen gebruikt worden als bijgerecht of verwerkt worden in sauzen, die dan een rooksmaak krijgen, wat een speciaal aroma geeft aan de saus.

Kan ik kaas roken?

Je kan ook kaas roken in de rookkast. Daarvoor zijn alle soorten van harde kaas geschikt. Voor het roken ga je tewerk zoals bij vlees en vis. Voor je de kaas op het rooster legt, leg je er een stuk aluminiumfolie op. De kaas zal namelijk gaan smelten. Een stuk kaas van 2 centimeter dikte wordt gerookt op 70°C gedurende 10 minuten.

Ik wil graag worst roken, hoe moet dat?

Er zijn zoveel recepten hiervoor, dat er zelfs nauwelijks een indeling te maken is. Wat onderscheidend zou kunnen zijn is de smaak en ingrediënten. Knoflook- of paprikaworst, smaakt anders dan metworst, of braadworst, enz.

Welke houtsoorten kan ik gebruiken?

Wat je in ieder geval niet moet gebruiken is geverft of gebeitst hout. Ook geen dennen omdat deze een hoog gehalt met hars bevat. Er komen hiermee giftige stoffen vrij tijdens de verbranding. Via de rook komen die dan op je voedsel terecht. Je kunt verschillende soorten hout gebruiken: beuk, eik, pecan, esdoorn, hickory, kers, mesquite, jeneverbes appel etc. Bekijk hier een mooi rookhout overzicht.

Kan ik de rookoven ook buiten laten staan?

Ja, dat kan. Het is alleen wel beter om de rookoven binnen te zetten om verwering tegen te gaan.

Kunnen de onderdelen ook in de vaatwasmachine?

Ja, de roosters, de vuurschalen en de lekschalen kunnen prima in de vaatmachine. Zijn dan nog niet alle resten verwijderd, neem dan (vlak na het programma) een schuursponsje om deze eenvoudig te verwijderen.

Boek: Over Rook
In Over Rook kom je werkelijk alles te weten over het roken van vlees, vis en groente: het verschil tussen koud en warm roken, de materialen die je als thuisroker te beschikking staan (van rookpan, rookkast en barbecue tot koudrookgenerator en smoking gun), de subtiele smaakverschillen tussen de eik, beuk, hickory of hooi en de ideale temperatuur waarop je deze laat smeulen. Uiteraard is er ook veel aandacht voor smakelijke veiligheidsmaatregelen als pekelen en droogzouten.

Naast deze gedegen smokescience leer je in Over Rook uiteraard ook hoe je een rookbom moet maken, waarom de Chinezen rookten op wolvenpoep en hoe je zelf een koudroker in elkaar knutselt van een koffieblik en een aquariumpomp. De tientallen recepten zijn zeer gevarieerd; van klassiekers als gerookt ontbijtspek, paling en Amsterdamse ossenworst tot gerookte mozzarella, paprikapoeder en zelfs gerookte dranken. 


Staat uw vraag er niet bij? Neem gerust contact op via  (+31) 0341-26 68 85  of kom eens langs om onze rookovens met eigen ogen te bekijken. Er is voldoende parkeerruimte aan de Nijverheidsweg 4 te Nunspeet.