Gerookte knoflook 1 KG (Koud gerookt)

Vorige Artikel 19 van 46 Volgende
€ 18,95 (inclusief btw)

Grote streng koud gerookte knoflook

Het gemiddelde gewicht van een streng ligt rond 1 Kilogram. Dit komt door het droog en rookproces

Lange houdbaarheidsdatum (+/- jaar)

Hoe ontstaat zo’n streng knoflook?

Na de oogst laat men de knoflook met zijn lange groen een dag of zeven-acht op het land
drogen. Tijdens deze periode worden de uit de grond gehaalde knoflookplanten elke dag
met de hand gekeerd zodat beide zijden van de plant goed kunnen drogen. Hierna
verzamelt men de knoflook in bossen die men in de buitenlucht onder afdakjes aan de lucht laat drogen, in afwachting van hun behandeling in de rookruimte. De knoflook wordt daarna onderverdeeld in een vier- à vijftal formaatsklassen ten behoeve van de verschillende typen strengen die men tot stand wil brengen. Hoe meer bollen een streng bevat, hoe kleiner de bollen over het algemeen zullen zijn. De verschillende typen strengen worden allen met de hand gevlochten. Bij strengen die uit grotere aantallen bollen bestaan (bijv. de 45-bol streng) maakt men met behulp van een stukje raffia eerst setjes van drie bollen om het geheel stevigheid te geven; bij bijvoorbeeld een 12-bol streng van twee rijen van zes bollen is dat niet nodig. Na het vlechten worden de strengen opnieuw goed-geventileerd opgehangen. Tussen het moment van oogsten en het moment waarop de strengen gereed zijn voor verkoop en consumptie zit zodoende minimaal zo’n twintig dagen. De productie van gerookte knoflook is een arbeidsintensief proces.

Hoe verloopt het rookproces?
De kant-en-klare strengen worden aan haken gehangen in de rookruimte, die plaats biedt
aan enkele honderden strengen. Gedurende tien dagen worden de strengen koudgerookt
boven een mild vuur. Hierbij is controle op de juiste temperatuur zeer belangrijk, aangezien een te hoge temperatuur de knoflook zal garen en daarmee de houdbaarheid zeer wordt beperkt. Als brandstof wordt een mengsel van lokaal-gewonnen turf gebruikt, gemixt met biologisch geteeld graan en zuiver hardhoutzaagsel. Driemaal per dag, elke acht uur wordt het vuur gecontroleerd op temperatuur en intensiteit. Kan ik te allen tijde een perfect product verwachten? In principe wel, anders zou ons bedrijf geen lang leven beschoren zijn. 

LEKKER en GEZOND voor de BBQ of Smoken: Gerookte Knoflook

Wat zijn de voordelen van gerookte knoflook?
Koudgerookte voorjaarsknoflook is zeer lang houdbaar. (tot wel een jaar na de oogst), heeft een delicaat rookaroma. De knoflook is beschikbaar in grote, harde bollen en gemakkelijk te pellen, royale tenen. Ook heeft het geen bittere nasmaak, is laag in calorieën, vet-vrij, zuinig in gebruik en is ideaal voor vegetariërs (eindelijk ook voor hen een manier om een rookaroma aan gerechten toe te voegen). De knoflook heeft een aanzienlijk rijkere smaak dan de snel bedervende knoflook van Spaanse en Chinese afkomst zoals die vaak te koop ligt bij supermarkten en groentewinkels.

 full28453389.jpg

Leuk om te weten: Hoe verloopt het rookproces van de gerookte knoflook?
De kant-en-klare strengen worden aan haken gehangen in de rookruimte, die plaats biedt aan duizenden knoflookbollen. Gedurende vijf weken worden de strengen koudgerookt boven een mild vuur. Hierbij is controle op de juiste temperatuur zeer belangrijk, aangezien een te hoge temperatuur de knoflook zal garen en daardoor wordt de houdbaarheid zeer beperkt. Als brandstof wordt een mengsel van lokaal-gewonnen turf gebruikt, gemixt met biologisch geteeld graan en zuiver hardhoutzaagsel. Driemaal per dag, elke acht uur wordt het vuur gecontroleerd op temperatuur en intensiteit.

Kan ik te allen tijde een perfect product verwachten? In principe wel, anders zou ons bedrijf geen lang leven beschoren zijn.

Welk type knoflook vormt de basis voor het gerookte product?

Gerookte knoflook wordt voornamelijk gemaakt van knoflook die aan het begin van het jaar (januari-maart, afhankelijk van het klimaat) wordt geplant en in juli wordt geoogst. Deze variëteit wordt de zogeheten ‘voorjaarsknoflook’ genoemd oftewel allium sativum sativum. (Het Latijnse woord ‘allium’ vormt tevens de basis van onze bedrijfsnaam.) 
Omdat het tot stand brengen van de gerookte strengen sowieso een zeer arbeidsintensief proces is werken wij uitsluitend met zeer hoogwaardige knoflookrassen als uitgangspunt.

Planten in het vroege voorjaar levert weliswaar gemiddeld kleinere bollen op dan de reeds 
in het najaar te planten ‘najaarsknoflook’ (allium sativum ophioscorodon) maar deze 
voorjaarsknoflook laat zich wél veel beter conserveren middels het rookproces. Hoewel 
zeer grote bollen op velen een bijzondere aantrekkingskracht hebben is de in het najaar 
geplante variëteit in gerookte vorm dus minder lang houdbaar dan de door ons wat later 
geoogste, iets kleinere variant. De voorjaarsknoflook is tot circa 12 maanden na de oogst 
houdbaar.

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Primo Grill Dealer
  • Bradley
  • Koken op Hout
  • Jack Daniels Snippers
  • BBQ Guru
  • KNJV
  • Grate Goods
© 2008 - 2022 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss