Het meest gebruikte rookhout in Nederland is Europees eiken. Het is erg geschikt om vis mee te roken, maar kan ook erg goed worden gebruikt voor vlees. Eiken geeft een heerlijke geur en kleurt de rookwaar mooi goudgeel tot bruin.
Rookkrullen gebruik je vooral op het laatste moment van het rookproces. Je krijgt hiermee een mooie kleur en een intensere smaak.
Welk vlees / vis gaat goed met eiken?
Eiken en paling gaan goed samen. Een combi van beuken en eiken wordt vaak gebruikt voor forel maar ook voor paling. Rundvlees gaat ook goed samen met eikenkrullen, maar let wel dat eiken erg sterk is. Met gevogelte wordt vaak een combinatie van beuk en eiken gebruikt.
Je kunt extra smaak aan de rook toevoegen door rookkruiden, jeneverbessen, noten, gedroogde citroenmelisse, munt, tijm en andere kruiden over de rookkrullen te strooien. Onthoudt wel dat het gerecht wel goed blijft smaken! Je kip moet wel naar kip blijven smaken!