18-01-2011 Twente dagblad 14 januari 2011

Twente Dagblad

14-01-2011 Volgende workshop 12 maart 2011

De vraag neemt steeds meer toe naar gelang we sinds december hiermee zijn gestart. Afgelopen zaterdag 08 januari hebben we de tweede workshop gehouden. Wederom met succes. Iedereen deed zijn ding en er vloeide veel informatie en ervaring over de tafel. Wil je dit ook eens meemaken en ervaringen delen of gewoon de kneepjes leren van het vak? Meldt je dan nu alvast aan voor de volgende workshop die we gaan houden op 12 maart 2011 en ook weer op t-hoge in Nunspeet!

Aanmelden workshop

workshop11-2010-5.jpg

14-01-2011 eeuwenoude rookmethode uit Costa Rica

Reisverslagje van één van de medewerkers van rookoven.com. Op vakantie geweest voor 18 dagen naar Costa Rica. De flora en fauna is geweldig in dit land, maar tot mijn verbazing bezochten we maar één keer een lokale stam. Dit werd de Bri-Bri stam, een indianen stam die al 4000 jaar leeft in Costa Rica. Het had de afgelopen weken zoveel geregend dat de wegen haast onbegaanbaar waren.

De weg er naar toe was vrijwel compleet verwoest, via een omweg konden we ze toch bereiken. Eenmaal daar aangekomen moesten we nog over een gammele hangbrug die alleen maar was gemaakt van natuur. Hout, hout, hout en nog eens hout, kunstig hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen. Het was toch een goeie 25 meter die was overbrugt, 1 persoon per keer en in het midden lopen. Dat waren de instructies om de brug over te gaan.

Eenmaal aan de andere kant gekomen zagen we modder. Een pad was er niet meer, ja die houten planken die ze in de modder hadden gelegd die er voor zorgde dat je tot je enkels in de modder stond. Normaal lag hier een normaal pad waar je gewoon overheen kon, nu was het modder tot aan de knieën. Dit moest wel spectaculair worden, dat was het al een totaal andere belevenis dan we hadden verwacht.

Dieren zaten hier natuurlijk, geen auto`s geen, geen straatlantaarns die het beeld verpesten. Alleen maar natuur en echte stilte, ken je dat dat je helemaal niks hoort? Daar aangekomen werden we ontvangen door het stam hoofd, en met een tolk konden we communiceren met hem. 

Na een welkomsdrankje kregen we de rondleiding door het dorp. Eerst door het middenhuis zoals zei het noemen, de keuken was hier en een ruimte waar ze s`avonds eten. En hier gaat het juist om, de keuken. Een grote bak die ze gemaakt hadden van stenen waarin gekookt word.

Daar zag ik iets wat ik niet had verwacht, Ze rookten hier ook. Niet zoals wij hier in een rookoven, maar een groot rooster wat boven het fornuis hangt. Geweldig, de gids wist van mij dat wij dat hier ook deden dus die nam me al even mee naar de keuken. Na een complete fotosessie van de keuken werd mij een stuk aangeboden. Wauw, wat was die smaak goed, Misschien speelde het feit dat ik in midden in de jungle stond en compleet verrast was ook mee.

Deze mensen genieten van het leven, het is ook wel logisch dat deze mensen een stuk ouder worden dan de mensen in de stad. In de pan waren ze cacaodoppen aan het branden, en wat deden ze met de schil? Ja die gingen het vuur in, puur voor de smaak van het vlees. Precies zoals we hier ook doen, het lijkt haast of we het van hun afgekeken hebben. Wat een ervaring, nooit verwacht, het leven in de jungle is mooi!!!

13-01-2011 workshop roken

08 januari vond er weer een workshop plaats. Gerookt werd er zalm, eend en paling. De eerst volgende workshop zal plaats vinden begin maart.

workshop08012011.jpg

Deze keer heb ik hem nat gepekeld. Normaal pekel ik deze droog door er een mengeling van zout en suiker te gebruiken. Dit in combinatie met een scheut rum, dille, jeneverbessen etc.

13-01-2011 zalm roken (nat gepekeld / warm gerookt)

De voorbereiding van de Zalm

Als het gelukt is om via de visboer een zalm te regelen dan is het zaak om deze eerst te fileren en schoon te maken. Hoe je dat doet kun je hier makkelijk zien. Demo zalm fileren 

 Pekelen van de zalm
Deze keer ga ik hem nat pekelen in plaats van droog.
 

- 1 liter koud water (in flessen is het beste)
- 1 kopje zeezout
- 1 kopje bruine suiker
- 1 / 4 kopje citroensap (vers geperst is het beste)

Giet een liter water in grote plastic of gl
Zalmazen mengkom. Voeg zout toe en roer tot het water weer helder is. Voeg bruine suiker toe tot de suiker is opgelost. Voeg het citroensap toe. Nog even roeren en zorg dat de zalm ondergedompeld is. Pekel de zalm ongeveer één uur per Kg.

 Het drogen van de Zalm
Spoel de zalm licht af en dep deze droog met een papieren handdoek. Leg de vis op een rek te drogen op een koele open tochtige plek. Als de buitenkant van de vis droogt, vormt het een glanzend licht, kleverig oppervlak bekend als de "vlies".

Dit vlies dient de zalm te verzegelen en houdt de witte uitsla
zalm-januari-2011-2.jpgg (eiwitten) tegen tijdens het warm roken. Dit droogproces kan 4-6 uren duren, afhankelijk van hoeveel lucht er rondstroomt. Je kunt dit proces versnellen door het plaatsen van een ventilator. (handige tip van Herman, webmaster meersmaak.eu.  Als de vis glanzend wordt en kleverig aanvoelt is het vlies goed gevormt en is deze droog genoeg. 

Het roken van de zalm
Het roken van de zalm ga ik deze keer langzaam doen. Dit komt zeer ter goede van de smaak. De temperatuur laat ik zo`n maximaal 65 - 70 graden worden. Dit betekend wel een langere rooktijd maar dat heb ik vandaag de tijd voor. 6 uren zal de rooktijd in beslag nemen. icm een Jagermeister zal dit geen probleem zijn.
  
zalm-januari-2011-3.jpgDe meeste van de zalm die ik rook is ongeveer 1.25 kg en ongeveer 2 tot 4 centimeter dik.
 
 
 Vanwege de variatie in dikte en roken tijden, adviseer ik met behulp van een thermometer voor de nauwkeurigheid. De zalm is gaar als deze e en kerntemperatuur van 63 graden heeft gehaald. Wil je trouwens sneller garen? Rook dan op een temperatuur tussen de 90 en de 110 graden. De kwaliteit wordt hierdoor echter wel een stukje minder.

Houtsoort
Voor wat betreft de houtsoorten kun je appel, kers, pecannoten gebruiken. Over het algemeen de mildere houtsoorten. Zwaardere houtsoorten zoals hickory, oak en mesquite gebruik ik hier niet voor.
Zalm salade
Zalm & Bieslook salade
   De zalm is zo heerlijk te eten maar kan ook in een salade voor op toast of een wrap gemaakt worden.
 
 
 
300 gram roomkaas, zacht
1 / 4 c. gehakte verse bieslook
3 eetlepels. citroensap
1 theel. gemalen komijn
250 gerookte zalm

Doe de zalmsnippers in een kleine kom, mixen met roomkaas, verse bieslook, citroensap en komijn. Vouw deze in een wrap of serveer met crackers. Eet smakelijk!

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Primo Grill Dealer
  • Bradley
  • Koken op Hout
  • Jack Daniels Snippers
  • BBQ Guru
  • KNJV
  • Grate Goods
© 2008 - 2022 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss