Eigen koudgerookte ham

Een eigengemaakt koudgerookt hammetje is natuurlijk veel lekkerder dan een met e-waardes gevulde supermarkthammetje. En `t is nog vrij eenvoudig ook. Hieronder beschrijf ik hoe ik de ham heb gemaakt.

Doe een 2 kilohammetje in een zak ten grote van een broodzak en voeg hierbij een litertje water met 100 gram coloroso zout. Goed schudden en in de koelkast leggen voor ongeveer 10 dagen. Wel af en toe even omdraaien. Na deze 10 dagen de ham even goed afspoelen zodat het meeste zout eraf is. Leg hem een half dagje even in een bak water om te ontzouten. Nu mag deze 10 dagen in de koele buitenlucht gedroogd worden.

Ham drogen na het pekelen

In de zomer mag deze ook op een andere koele plaats gehangen worden vanwege de hogere temperatuur en de bijbehorende insecten.

Tijd om de ham koud te roken. Gebruik hiervoor koudrookblokjes en leg deze in een hoopje rookmot. Deze hoop brand in ongeveer 4 uurtjes weg waarna je het weer herhaald. Ik heb hem voor 48 uur in de rook gehangen. Hoeft echt niet achter elkaar. Je kunt het smeulende hoopje prima uit laten gaan waarna je de volgende dag weer verder gaat.

Na 10 dagen pekelen en 10 dagen drogen

Je ziet de ham prachtig verkleuren van licht naar bordeauxrood. Onderstaande foto heeft de ham 24 uur gerookt...

Na 24 uur roken

Na de 48 uur roken hang je deze nog weg voor minimaal 12 weken op een koele plek. Dit is de rijptijd waardoor de ham een overheerlijke smaak krijgt. Probeer het en vraag je ambachtelijke slager eens naar een mooi stuk ham! Succes. Plaatje hieronder is toch om te watertanden?

Home made gerookte rauwe ham

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Primo Grill Dealer
  • Bradley
  • Koken op Hout
  • Jack Daniels Snippers
  • Dutch BBQ Crew Rub
  • BBQ Guru
  • KNJV
© 2008 - 2018 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss