Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief linksonderin het scherm!

26-03-2011 Rookdemonstratie Jan Mannenmode

Op uitnodiging van Jan Mannenmode hebben we een rookdemonstratie gehouden.

imag1529.jpg

25-03-2011 Bezoek Urker visser

Om het weekend prettig door te komen hebben we een bezoekje mogen brengen aan een vishandel uit Urk die de vis rechtstreeks van de visserboten afneemt. Dat was toch wel een hele leuke ervaring moet ik zeggen.

Allereerst werden we ontvangen met koffie en daarna kregen we een rondleiding door het bedrijf. Veel blauwe kratten met blei (Nederlandse zoetwaterwitvis) staan op elkaar gestapeld. Deze vissoort wordt niet geconsumeerd in Nederland maar is bestemd voor de Russische of Poolse markt. Die weten er raadt mee. De gemiddelde Nederlander is niet gek op deze vis vanwege het hoge graadgehalte.

urk2.jpg

Achter grote plastic "gordijnen" bevindt zich een fileerruimte voor het fileren van zalm, kabeljouw, haring etc. We nemen een kijkje en op dat moment worden onze zojuist uitgekozen zalmen binnen no-time gefileerd. Een superscherp mes snijdt zich eenvoudig door de zalm. In een handomdraai liggen er twee prachtige zalmzijdes klaar. We mogen deze nog even vacumeren voor een nog langere houdbaarheid. Als je ze invriest dan kun je deze wel twee jaar bewaren! Maar dat is niet de bedoeling natuurlijk. Wij gaan ze vers eten.

urk1.jpg

De grote koelruimte staat vol met overheerlijke sliptong en tarbot. Ook prima vis om te roken. De sliptongetjes van ongeveer 15 centimeter groot moeten ongeveer een uur gerookt worden op 50 graden. "Lekker lang pekelen" geeft de Urker aan. Nou zal mij benieuwen.

Tenslotte hebben we de vriesafdeling bezocht. Dozen vol met tigergamba`s. Ohhhwww en daar ben ik zo gek op. Doosje meenemen dan maar. Het formaat is 20/60. Dat betekend 2 cm dik en 6 cm lang qua body dan. Kop niet meegerekend.

Na het afrekenen van de vis nog even een rookoven.com jasje afgegeven en onze weg vervolgt naar de haven.

urk3.jpg

Daarna nog even rondgelopen en de vissersboten bekeken. Natuurlijk verlaat je Urk niet zonder een uitstekend gebakken kabeljouwtje. En dat hebben we geweten. Een bezoekje Urk is het zeker waard!

urk4.jpg

24-03-2011 Eigen koudgerookte ham

Een eigengemaakt koudgerookt hammetje is natuurlijk veel lekkerder dan een met e-waardes gevulde supermarkthammetje. En `t is nog vrij eenvoudig ook. Hieronder beschrijf ik hoe ik de ham heb gemaakt.

Doe een 2 kilohammetje in een zak ten grote van een broodzak en voeg hierbij een litertje water met 100 gram coloroso zout. Goed schudden en in de koelkast leggen voor ongeveer 10 dagen. Wel af en toe even omdraaien. Na deze 10 dagen de ham even goed afspoelen zodat het meeste zout eraf is. Leg hem een half dagje even in een bak water om te ontzouten. Nu mag deze 10 dagen in de koele buitenlucht gedroogd worden.

Ham drogen na het pekelen

In de zomer mag deze ook op een andere koele plaats gehangen worden vanwege de hogere temperatuur en de bijbehorende insecten.

Tijd om de ham koud te roken. Gebruik hiervoor koudrookblokjes en leg deze in een hoopje rookmot. Deze hoop brand in ongeveer 4 uurtjes weg waarna je het weer herhaald. Ik heb hem voor 48 uur in de rook gehangen. Hoeft echt niet achter elkaar. Je kunt het smeulende hoopje prima uit laten gaan waarna je de volgende dag weer verder gaat.

Na 10 dagen pekelen en 10 dagen drogen

Je ziet de ham prachtig verkleuren van licht naar bordeauxrood. Onderstaande foto heeft de ham 24 uur gerookt...

Na 24 uur roken

Na de 48 uur roken hang je deze nog weg voor minimaal 12 weken op een koele plek. Dit is de rijptijd waardoor de ham een overheerlijke smaak krijgt. Probeer het en vraag je ambachtelijke slager eens naar een mooi stuk ham! Succes. Plaatje hieronder is toch om te watertanden?

Home made gerookte rauwe ham

Vanaf 01 april 2011 is het magazine Fire & Food verkrijgbaar!

Nog even het het kersverse magazine Fire & Food is een feit. Het blad staat vol tips & tools, ervaringen en ideeën voor het buitenleven. Het magazine heeft dit jaar 2 editities. Deze worden uitgegeven in begin april en eind juli. Rookoven.com zal in deze uitgaves een artikel wijden aan het rooktips en nieuwtjes op het gebied van roken. Het blad is verkrijgbaar in de reguliere boekhandel of online te bestellen via deze link.

Fire & Food

24-03-2011 Middagje roken met de verse vis van Urk!

24-03-2011 Bouw je oven om tot steenoven

Even iets heel anders dan de rookoven. Maar uiteraard ook voor de culinaire fanaat. De pizza-set. Deze zet bestaat uit een pizza-steen, onderstel, pizzaschep & en een onmisbare pizza-snijder. Een alles-in-een-set voor de bourgondiër. Hiermee maak je overheerlijke, knapperige pizza`s.

Pizza-Steen Set

19-03-2011 Rookoven.com haalt het AD

1884681336941300378241000019171273102227322650208n.jpg

04-03-2011 Roken met populierenhout 

Henk van Griethuijsen heeft ons een aantal foto`s toegestuurd met zijn resultaat van het roken met populierenhout. Aan het roken met deze houtsoort zitten veel pluspunten, maar ook wat enkele minpunten, zoals dat eigenlijk bij elke houtsoort wel het geval is.

Pluspunten:

- Snel en veel hitte

- Brand snel, makkelijk aan te maken

- Rookt flink (niet te veel, wel flink)

- In principe bij elke bouwmarkt te krijgen

 

Minpunten:

- Brand erg snel op, dus er moet vrij veel hout gebruikt worden

- Hoge asproductie

 

030211124109.jpg

 

030211124256.jpg

 

030211125526.jpg

02-03-2011 Rookdemonstratie Jan Mannenmode 4 & 5 maart

Jan Mannenmode Demonstratie 2011

01-03-2011 Simpel kipfilmpje (electrisch)

 

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Primo Grill Dealer
  • Bradley
  • Koken op Hout
  • Jack Daniels Snippers
  • BBQ Guru
  • KNJV
  • Grate Goods
© 2008 - 2022 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss