11-07-2011 Mee met "Theo de beroepsvisser" op de Westeinderplassen

14 dagen geleden Theo mogen ontvangen aan de Waterweg. Theo had interesse voor wat rookoventjes voor demonstraties en workshops te geven. Tijdens het gesprek gaf hij aan beroepsvisser te zijn op de Westeinderplassen ten zuiden van Aalsmeer. Een viswater van maar liefst 12 hectare waar hij zijn visfuiken heeft staan. Ook gaf hij aan excursies te geven op zijn vissersboot. Ja, dat moet je vooral tegen ons zeggen. Dus nog geen dag later was de dag gepland en afgelopen zaterdag was het al zover!

Op naar de fuiken

Zaterdag 09 juli, half zes wekkertje tutututututututu. Met een ferme klap slingert de wekker door de slaapkamer. Oog voor oog word ik wakker en vraag me af wat er ook alweer de bedoeling was die dag. Opeens daagde het weer. Vissen op de Westeinderplassen!!! Swiepend slinger ik beide benen uit bed en maak een bak koffie en een lunchpakket klaar. Nog even snel douchen en dan de auto in en gas richting het westen. Na een reis van amper 60 minuten komen we (Rob en ik) aan in Kudelstaart en worden we hartelijk ontvangen met een bakkie koffie. Maar veel tijd hebben we niet. Door het ontstuimige weer zijn we genoodzaakt de kotter en de vissersboot te nemen. Dat vertraagt de boel nogal.

Na een klein kwartiertje te hebben gevaren komen we bij de eerste fuiken aan. We stappen in het nerveus meegolvende vissersbootje en varen richting de netten.

westeinderplassen2.jpg

Theo neemt de bamboestok uit het water waar het net aan is vastgeknoopt en gooit de fuik leeg. Veel komt er niet uit maar na hem helemaal op de kop te hebben gehouden komt er een dikke paling tevoorschijn. De eerste vangst is binnen.

Leeg de fuiken!

Ook de andere fuiken worden geleegd en hier komen nog wat paling, witvis, krabbetjes en kreeftjes uit. Terug naar de kotter en verder gevaren naar de volgende fuiken.

Visserbootje erachteraan!

Zo hebben we een twintig tal fuiken geleegd en onderweg prachtige plekjes tegengekomen waar je normaal gesproken alleen over kan dromen. Mensen met wat overschot aan muntjes kopen hier een stukje grond en kunnen genieten op hun eigen eilandje. Tsja, waarom ook niet...

Kottertje geduldig wachtend

Terug aan wal steken we de rookoven aan om voor te verwarmen en tellen we de vangst. De vangst was niet heel erg groots maar dat kan met het weer te maken hebben. Een tiental kreeften, vier krabben, diverse witvissen en tien kilo paling. Alsof de mensen het aanvoelden kwamen er al direct klanten aan om de vers gevangen paling af te halen. Theo verteld dat er verschil zit in de paling. Zo heb je stoof, bak en rookpaling. Het verschil zit hem in het vetgehalte. De vetste is zeer geschikt om te roken.

De rookoven van Theo

De paling wordt klaargemaakt om te roken. Iedere roker heeft weer zijn eigen techniek. De ene roker zweert bij vuurenhout of beuken, de ander weer met eikenhout. Theo rookt zijn paling met schorsvrij eikenhout. Voorzichtig worden de palingen drooggerookt in de grote rvs rookoven. De vis moet perkament aanvoelen voordat de deur gesloten wordt. Na een half uur is de paling rookklaar en wordt de deksel gesloten.

Ondertussen helpen Theo en zijn vrouw de diverse klanten die van ver uit de streek zijn Westeinderplassense paling kopen. Dat zegt toch wel wat over de kwaliteit.

Laat maar lekker roken

Na een uur te hebben gerookt is de paling gaar en wordt deze nog even afgehangen. De vetdruppeltjes aan de staart van de paling verraden deels de gaarheid van vis. Een overheerlijke geur omringt de neus. Mmmm. Theo maakt wat broodjes klaar en belegd deze ruim met paling geserveerd met een biertje is de dag succesvol afgerond. Weer een prachtige ervaring rijker! Theo, bedankt!!!!

www.rekelvis.nl

Zo ongelooflijk lekker!

Henk rookt ze gaar!

Afgelopen week werden we vereerd door een bezoekje van Henk uit het zuiden van het land. Hij viel met zijn neus in de boter. Hadden we net een stuk koudgerookte zalm klaar. En dat delen we natuurlijk graag. Henk zou spareribs gaan roken en we hebben wat hickory snippers aanbevolen en beloofde wat foto`s te maken. Nou, dat is blijkbaar gelukt! Zie hieronder de mail met wat foto`s.

"Dag mensen van Rookoven

Vandaag, op zondag middag heb ik volgens jullie idee kg spareribs geroosterd en afgerookt. Het roken heb ik op jullie aanraden gedaan met Hickory wood chips. Het was een zeer geslaagde middag met heerlijke spareribs !!! mmmm. Het vlees kon je zo van het bot af zuigen, GEWELDIG volgens mijn vrouw en kinderen.

spareribsjuli2011-1.jpg

1 dag laten marineren in honing en gestampte mosterdzaadjes

De haken van RvS die ik bij jullie heb gekocht. Ze zijn werkelijk geweldig ! het vlees valt niet meer van de haak als die gaar is. (ik was op de motor bij jullie) we komen zeker nog een keer een nieuwe rookoven bij u halen. Ik heb wat foto`s gemaakt, natuurlijk te veel voor op de mail te zetten. We hebben ze online gezet en als u wil kunt u ze gerust gebruiken.

spareribsjuli2011-2.jpg

Henk, bedankt voor je leuke mail! Ziet er supergoed uit.

 

Paypal is een extreem veilige maar zeer eenvoudige manier van betalen via het internet, zonder betalingskosten, en gekoppeld aan een bank- of girorekening van je eigen keuze.

Als je eenmaal (gratis) deelnemer aan het betalingssysteem van Paypal bent, kun je betalingen aan een andere Paypal deelnemer overmaken per e-mail. 
Op de website van Paypal geef je eerst je persoonlijk wachtwoord en je eigen e-mail adres op. Je krijgt dan een simpel formuliertje waarin je het bedrag kunt invullen en het e-mail adres van de ontvanger. De ontvanger ontvangt dan een e-mail met het bericht dat het door jou geboekte bedrag is bijgeschreven op zijn of haar Paypal rekening, plus het transactienummer. Jijzelf ontvangt in je e-mail een bevestiging van de overboeking, en ook datzelfde transactienummer.

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Primo Grill Dealer
  • Bradley
  • Koken op Hout
  • Jack Daniels Snippers
  • BBQ Guru
  • KNJV
  • Grate Goods
© 2008 - 2022 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss