Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief rechtsbovenin het scherm

27-08-2012 Wildzwijn bout roken

Bea Kamphuis uit Harderwijk attendeerde ons op een blog waarin ze vermeld hoe je wildzwijnbout kan roken. Hartelijk dank hiervoor!

http://rondometen.blogspot.nl/2012/08/wild-zwijn-bout-roken-in-de-rookoven.html

24-08-2012 Rookoven Locarno nu ook zonder raam leverbaar!

De Locarno serie is uitgebreid met 2 extra modellen! Deze zijn nu ook zonder raam leverbaar en beschikbaar in zowel gegalvaniseerd staal als RVS. 

Rookoven Locarno gegalvaniseerd zonder raam. Meer informatie.


Rookoven Locarno RVS zonder raam. Meer informatie.

17-08-2012 Bart's homemade rookton

Bart gaf ons een mailtje over de rookton die hij zelf had gebouwd. Heel duidelijk met detailfoto's en al! thanks Bart, we zijn weer geholpen. ;)

Bart's rookton

OK; ik heb dus zelf ook een rookton gemaakt.... 

Voordat ik begon veel gelezen en gezien en uiteindelijk tot dit ontwerp gekomen. Dit ontwerp geeft 2 lagen aan roosters waarop vis/vlees gelegd kan worden; een hoog rooster waaraan met haken vlees/vis kan worden gehangen en daarnaast kan deze rookton ook nog worden gebruikt als gewone BBQ.

Eerst natuurlijk een ton gekocht, in mijn geval 60L (is ongeveer 62 cm hoog met een diameter van ongeveer 40 cm) met klem deksel, en schoon gebrand. Een paar eerste tips:

 • Maak voor het schoon branden alvast het luikje/gat aan de onderkant, dat zorgt voor een veel betere zuurstof aanvoer tijdens het schoon branden.
 • Maak een 'hoog' vuur (lange stukken hout) , zodat ook boven in het vat de temperaturen hoog oplopen om ook op die plekken schoon te branden.
 • Houd er rekening mee dat er nogal wat rook vanaf kan komen tijdens het schoon branden...
 • Vergeet niet ook het deksel schoon te branden. Leg deze, als het vuur goed brand, half op de ton en draai deze af en toe (haal wel de rubberen ring uit het deksel als die er in zit!).
 • Je kan controleren of de ton goed schoon gebrand is door heel even met een schuurpapiertje over het metaal te gaan - zie je direct blank metaal, dan is het goed. De hele binnenzijde even licht opschuren, stof resten uit de ton vegen/zuigen en na vegen met keukenpapier. 


Zo ziet de ton er gesloten uit. Aan de onderkant de opening voor kolen/rook mot (leg ik later uit). Ik heb ervoor gekozen om voor de onderzijde een nieuw deksel te maken die het gat af dicht en heb het uitgezaagde deel gebruikt om aan de binnenkant vast te maken voor extra stevigheid. E.e.a. is vastgemaakt met pop nagels. Een scharnier en een sluiting maken het compleet.
De temperatuurmeter aan de voorzijde is overal te krijgen en is een vlees thermometer voor in de oven. Hiermee wordt de gemiddelde temperatuur tussen de 2 roosters in het midden gemeten.

De moeren die je aan de buitenkant ziet zijn (genoemd van boven naar onder) de bevestiging van de haken aan de binnenkant en bedoeld voor: 

Hoge-hang/BBQ-rooster
Dit rooster heeft 2 functies; als je gaat roken kan je door hier haken aan te hangen, vlees/vis aan roken. Maar als je het kolen mandje er in hebt hangen om als BBQ te kunnen gebruiken dan zit dit rooster daarboven en leg je hier je BBQ ingrediënten op. 


Kolen mandje
Het kolen mandje bovenin zorgt ervoor dat je de ton ook als BBQ kan gebruiken. Ik heb deze gemaakt van een 'grill wok' (merk: barbecook- grillwok Arild 30 cm rond, verkrijgbaar bij groothandel, blokker e.d.) 


Hoge rook-rooster
Het hoge rooster waarop je vlees/vis kan leggen (merk: barbecook 34 cm rond, verkrijgbaar bij groothandel, blokker e.d. ). 

Het handvat wat  standaard aan het rooster zit kan je er makkelijk afhalen door deze uit te buigen met een schroevendraaier. Als je net als ik 2 roosters koopt houd je 2 van die handvatten over en die kan je goed gebruiken om het kolen mandje in/uit de ton te halen als deze warm is zonder je handen te branden (als je na de BBQ nog hete kolen overhoud kan je die wellicht nog gebruiken voor een rook sessie?).

Lage rook-rooster
Het laagste rooster waarop je vlees/vis kan leggen. 


Opvang bak 
De opvang bak vangt sappen op die van de vlees/vis in de rookton komen en voorkomt dat die in de rook mot/kolen terecht komen. Ik heb hiervoor een oude pan genomen (die is makkelijk schoon te maken i.v.m. de anti-aanbak laag) Drie gaten op de goede plek boren, schroefogen er in en klaar. Op deze manier kan deze er ook makkelijk worden uitgehaald en schoongemaakt.Zo ziet de ton er aan de binnenzijde uit zonder roosters:


Hier zie je de haken (schroef duimen) waar de roosters e.d. aan vast zitten maar ook de thermometer die meet in het midden van de ton.

De haken aan de binnenkant kan je in iedere bouwmarkt vinden en heten officieel een 'schroef duim'. Ik heb hiervoor M6 schroefdraad genomen en aan de binnenzijde een M6 chassis ring er tussen gezet zodat het een stevig geheel wordt.

Ik zou adviseren om bij alle bout/moer verbindingen aan de binnenzijde een ring toe te voegen. Bij mij zijn alle verbindingen die aan de binnenzijde een ring hebben niet alleen extra stevig, maar ook lucht (en dus ook rook) dicht. Verbindingen zonder ring aan de binnenzijde kunnen sneller een klein beetje rook doorlaten.

Dan de lade voor de kolen. Zorg voor goed hete kolen strooi daarop de rok mot/rook hout en stop de lade in de ton en sluit het deksel. Het is hiermee wel lastig om de temperatuur netjes stabiel te houden, zeker ook omdat ik in deze ton geen lucht aan- en afvoer heb en de kolen dus op een gegeven moment niet meer zullen branden. Je kan dat voorkomen door het luikje aan de onderkant iets open te zetten en het deksel los op de ton te leggen. 

Deze la is gemaakt van een geëmailleerde ovenschaal, bij iedere huishoud zaak te koop en met de decoupeerzaag op maat gemaakt. Een paar haakse profielen er op schroeven waarop een strip en handvat is gemonteerd, en gaten aan de onderzijde gemaakt t.b.v. lucht aanvoer. Het geheel staat ook nog op pootjes van ongeveer 2 cm (kan je gewoon bout/moer voor gebruiken) zodat de aanvoer gaten niet worden afgedekt als je deze in de ton zet.

Zelf gebruik ik de la bijna niet omdat ik het te lastig en tijdrovend vond de temperatuur goed te regelen en in de gaten te houden. In plaats daarvan gebruik ik een gas kook toestelletje en zet daar de rook ton boven op (je kan ook een enkele elektrische kookplaat gebruiken als je die hebt). Rook mot/hout strooi ik dan direct op de bodem van de ton.Je kan dan de ton volledig afgesloten laten en verliest zo min mogelijk warmte en rook uit de ton. 


Tijdens gebruik komt er minder rook van de rookton dan een gemiddelde BBQ. De temperatuur aan de buitenzijde van de ton zal zo'n 65-70 graden zijn; een stuk koeler dan de meeste BBQ's maar nog steeds reden om extra op te passen met met name erg kleine kinderen. 

Ik heb eerst alle gaten in de ton geboord en alles gemonteerd om zeker te zijn dat alles paste. Daarna heb ik alles weer uit elkaar gehaald en de ton met hittebestendige lak gespoten (iedere bouwmarkt moet dat hebben). Voor deze ton van 60L had ik aan 1 spuitbus voldoende. 

Via een webwinkel heb ik hittebestendige lint gekocht om die in de rand van de deksel te plakken (LET OP: als je een ton koopt met klem deksel kan daar een rubberen ring in zitten; die moet je verwijderen tenzij je heel zeker weet dat deze ring niet kan smelten of giftig kan zijn/worden als deze tijdens het roken warm wordt !). Ook heb ik op de rand van het deksel aan de onderzijde deze tape geplakt. De ton is nog steeds niet 100% rook-dicht maar op deze manier kom je een heel eind. 

Algemene (rook) tips :

 • Begin met kipfilet. De meest simpele filet kan enorm lekker worden als die goed is gerookt. Een dankbaar stukje vlees om te roken die je niet de kop kost als het mis gaat.
 • Mix geen verschillende soorten vlees/vis/groenten in 1 rook beurt
 • Als je kip gaat roken laat de kipfilet dan 1 uur in een zoutoplossing (100gr per liter water) liggen, dit zorgt ervoor dat je kip mals blijft na het roken. 
 • Zorg ervoor dat voor je gaat roken de kip helemaal schoon is (snijd alles wat niet lijkt op schoon kip vlees weg; als je dat laat zitten zie je dat enorm terug in het gerookte resultaat).
 • Als de kipfilet uit de zoutoplossing komt nogmaals controleren en losse stukjes nogmaals verwijderen. Vervolgens is het het beste om de filet een goed te laten drogen, een uur zou afdoende moeten zijn (eerst uit laten druipen en droog deppen met keuken papier) . Dit kan je het beste doen in de rookton, gewoon op het rooster leggen en zorgen dat het enigszins ventileerd. Zorg er wel voor dat er geen katten of ander gespuis bij kan komen ....
 • Vet met een beetje olijfolie het rooster in om plakken tegen te gaan.
 • Houd een afwas borstel apart om alleen spullen van de rookton schoon te maken en gebruik die om na iedere rook beurt met lauw/warm water de roosters schoon te spoelen.
 • Leg  vlees/vis/groenten in de rookton niet tegen elkaar maar laat een klein beetje ruimte zodat de rook er tussendoor kan. 
 • Schrob de binnenzijde van de ton niet schoon maar neem deze af met droog keuken papier, geen schoonmaak artikelen gebruiken.
 • Na iedere rook beurt kan er vocht in de ton zitten (in kipfilet kan veel vocht zitten !), zet de ton ondersteboven met de klep open zodat deze kan drogen en ruim de ton pas op als deze helemaal droog is.

Thanks Bart voor je reactie! Jan-Reimer Westerhuis / Rookoven.com

16-08-2012 Een foto van een klant

Hierbij een foto van de sudderpan. Het houtvuur maakten we in een oude gietijzeren barbeque. Koken in de sudderpan is echt genieten. Met dit mooie weer doen we het regelmatig.

Groeten, Henny Euwen

sudderenjuli2012031.jpg

Brrrrr, koudgerookte zalm, en hoe!!!

zalmroken

Driepoot bbq, nooit meer verbrand vlees.

img2763500.jpg

10-08-2012 De pekelbox om gekoeld te pekelen (40 liter)

Deze professionele thermobox is uitstekend geschikt voor het bewaren, pekelen en koel te houden van je rookwaren zoals vis, wild, gevogelte etc. Is bestand tegen -20 t/m 110 graden. Klik hier voor meer informatie.

03-08-2012 De Spiesoptie voor de Kipgrill is er weer!

Je kunt je KipGrill® uitbreiden met het Spiesgrill pakket. Je krijgt twee RVS-platen die je éénvoudig kunt monteren op de drijfstang. Hier hang je de 6 meegeleverde RVS spiezen aan. 
Je kunt dit product vinden op deze pagina.

02-08-2012 De geschenkenreeks SmokeBox! 

Wil je je echtgenoot, vriend(in), familie, relatie eens in het zonnetje zetten? We hebben nu de SmokeBox. De luxe box maken we in verschillende varianten. Je kunt ook je eigen SmokeBox creeeren door de box leeg toe te voegen aan je mandje. Wij dragen zorg voor het vullen en afleveren hiervan. Klik hier voor meer informatie!

 

01-08-2012 Nieuwe Fire & Food is uit!

Nieuwe uitgave Fire & food is uit ! Te bestellen of af te halen bij Rookoven.com. Incl. Dry aged meat in samenwerking met romcook.nl. Bestel uw magazine hier!

Fire en Food

 • Big Green Egg
 • Kamado Joe
 • Primo Grill Dealer
 • Bradley
 • Koken op Hout
 • Jack Daniels Snippers
 • BBQ Guru
 • KNJV
 • Grate Goods
© 2008 - 2022 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss