Met welke houtsoort/rookmot kan ik roken

Wat je in ieder geval niet moet gebruiken is geverfd of gebeitst hout. Ook geen dennen omdat deze een hoog gehalt met hars bevEiken rookmotat. Er komen hiermee giftige stoffen vrij tijdens de verbranding. Via de rook komen die dan op je voedsel terecht.

Koop het hout, krullen of mot bij gespecialiseerde kookwinkels of zorg zelf voor een leuk perceeltje. Je hebt verschillende soorten: beuk, eik, pecan, esdoorn, hickory, kers, mesquite en appel. Diverse fruitsoorten doen het goed en geven weer net een ander tintje smaak aan de bereiding.

De Chinezen gebruiken een ander rookmedium: gedroogde zwarte thee en ongekookte rijst, vermengd met specerijen. Dit geeft ook duidelijk een rooksmaak, maar toch net iets anders.

De acacia

Deze boom zit in de zelfde familie van de mesquite boom. De acacia heeft een aroma gelijkend aan de mesquite maar iets minder zwaar. De houtsnippers geven veel warmte af tijdens het rookproces.

De ElsDe els heeft een zeer zachte aroma met een wenk van zoetigheid. Goed te gebruiken bij het roken van zalm, zeevruchten, varkensvlees en gevogelte
Amandel
 
Het zoete rookaroma van amandel gaat goed samen met alle vleessoorten. Brand snel op. Heeft een lichte aroma, maar wel zeer herkenbaar Goed met vissen en rood vlees aan.
Appel
 
De zoete fruitige rook van Apple gaat perfect in combinatie met gevogelte (de huid word mooi donkerbruin) of ham. Het is het sterkste rookaroma van fruitbomen.
Abrikoos, Pruim,
Perzik, Nectarine

Perfect te gebruiken bij de meeste witte of roze vleessoorten. Het aroma is milder en zoeter dan hickory.

Beuk
 

Een veel gebruikte houtsoort zoals eik. Geschikt voor alles wat je wil roken.

Berk

Het aroma van de berk komt sterk overeen met die van de esdoorn. Goed te gebruiken bij varkensvlees en gevogelte.

Kersen
 

De zoete fruitige rook van de kers is zeer geschikt voor gevogelte (de huid word mooi donkerbruin). De rook geeft een mooie rozeachtige tint aan lichte vleessoorten. Het is goed voor het roken van elk product wat je graag wil roken. Het is in ieder geval perfect voor kip, varkensvlees, ham en rundvlees.

katoen
 

Het is een zachter houtsoort en heeft een zeer subtiel aroma. Gebruik het voornamelijk als brandstof en gebruik als extra toevoeging nog wat houtsnippers van andere soorten zoals hickory, eik of pecannoot voor meer aroma.

Wijnstokken
 

Prima geschikt voor kip of varkensvlees. Het aroma is milder en zoeter dan hickory.

Jack Daniel`s

De nummer 1 van de houtsoorten die men gebruikt voor het roken. Gemaakt van de whiskyvaten die gebruikt worden om Jack Daniel`s te laten rijpen. Dit is een sterke en zoete rookaroma. Het is goed voor het roken
van Rundvlees, Varkensvlees, Gevogelte en    Wild.

HickoryDe favoriet om bepaalde redenen, het word door veel mensen gebruikt. Zeer zoet, zwaar baconaroma. Dit sterke aroma werkt goed bij varkensvlees, ribben, hammen, gevogelte, en rundvlees. Deze spaanders moeten 1-2 uren
weken om een bittere smaak te voorkomen.
EsdoornMilde rokerige en zoete aroma. Te gebruiken bij gevogelte, ham, kaas en groenten. Perfect voor gerookt Kalkoen.
MesquiteKruidig en een aardachtige aroma. Goed met    rundvlees, vis en kip. De rook zal van wrang tot bitter na gelang men het langer laat roken. Niet iedereen geniet van de smaak van mesquite. Geeft veel warmte af tijdens het verbrandingsproces. Over het algemeen adviseert men het alleen te gebruiken voor het grillen van producten dus als een brandstof en niet zozeer om alleen mee te roken. Maar je eigen bevindingen zijn natuurlijk het belangrijkst.
MoerbeiboomDe milde, zoete en een beetje wrange rook van de moerbeiboom heeft ook een braamachtige ondertoon. De geur is zoet en doet je denken aan appel. Goed voor varkensvlees, ham en gevogelte. Deze spaanders kan je eventueel 1-2 uren weken om de eventuele bittere smaak te voorkomen. Met de hoeveelheid snippers kan je natuurlijk ook nog spelen.
Eik

Het meest veelzijdige rookhout dat met de meeste vleessoorten prima is te gebruiken. Een milde rook zonder nasmaak. De eik geeft de gerookte producten een mooie gerookte kleur. Goed voor het roken van elk soort voedsel. Tip gebruik het bij rundvlees.

Sinaasappel, Citroen, enz

De citrusvruchten rook gaat uitstekend samen met varkensvlees, gevogelte, vis en zeevruchten. De sinaasappel geeft een extra kick

Peer

Een mooie subtiele rooksmaak die aardig overeenkomt met die van appel.

Pecannoot

Zit in de familie van de hickory alleen is de smaak wat milder en zoeter. Goed voor het roken van vele soorten producten. Het is zeker geschikt voor gevogelte, rundvlees, varkensvlees en kaas. De pecannoot is een all-round rookhout. Het brand zeer
rustig relatief weinig warmte ontwikkeling.

De doppen van de pistache

De echte rookfan zal het zeker wel een keer proberen en als u geniet van de smaak waarom dan ook niet.

Pruim

Uitstekend voor kip of varkensvlees, maar ook zeer geschikt voor kalkoen. Het aroma is milder en zoeter dan hickory

Walnoot

Terwijl de pecannoot de mildere neef van de hickory is, is de walnoot zijn sterke neef. Word vaak gemengd met lichter houtsoorten zoals amandel, peer of appel, het gerookte product kan bitter smaken als je alleen walnotenhout gebruikt. Goed te gebruiken bij rode vleessoorten zoals rundvlees, hertenvlees en ander wild. Pas op bij gevogelte de rooksmaak van walnotenhout kan al snel overheersen.

Welke houtsoort kan ik waarvoor gebruiken?
Rundvlees: 
Hickory,Beuken, Eiken, Red Ceder, Wijnvaten, Whiskyvaten
Varkensvlees: Hickory, Beuken, Appel, Kersenhout, Pruimenhout, Walnotenhout, Whiskyvaten
Lamsvlees: Appelhout, Kersenhout, Pruimenhout, Walnotenhout, Beuken
Vis: Hickory, Maple, Beuken, Eiken gemengd met andere soort
Gevogelte: Hickory, Beuken, Eiken gemengd met andere soort, elzenhout
Wild: Hickory, Beuken, Eiken gemengd met andere soort, Red Ceder, Whiskyvaten, Appelhout, Kersenhout, Pruimenhout, Walnotenhout.

www.rookovens-online.nl

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Gastenboek

  • 12-08-2017 - Op 11-8-2017 een rookoven locarno (rvs) gekocht, volgende dag meteen...  lees meer
  • 08-08-2017 - Gisteren een aantal rubs besteld en diverse sauzen. Perfect geleverd,...  lees meer
  • 03-08-2017 - Ben afgelopen zaterdag, vanuit Nijmegen, naar de winkel gegaan om...  lees meer
Plaats een bericht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
Onze service
  • Dries van den Berg
  • Visvoordeel.nl
  • Leer vis roken van Smokey John
  • The Smokey Bandits Nederland
  • KCBS
  • Primo Grill Dealer
  • tonystone low and slow bbq competition
  • NK BBQ Rookoven.com
  • NOJG
  • Reewild
  • KNJV
  • Browning
  • Big Green Egg
  • Intratuin
  • Visserslatijn Nederland
  • GoedeVis.nl
  • Dam Hengelsport
  • Demeyere Belgium
  • Bradley
  • Camerons Products
  • GrillPro
  • WildPlaza
  • Fire & Food
  • Barbecook
  • Stokes BBQ Sauces
  • Kamado Joe
  • Bricos
  • Oklahoma Country Smoker
  • Koken op Hout
  • Stockyard BBQ Sauce
  • Black Ranch
  • Haard Pakket
  • Point Virgule
  • FizzDizz
  • Jack Daniels Snippers
  • American Mississippi Sauces
  • Librije
  • BBQ Genootschap
  • Dutch BBQ Crew Rub
  • Solis Vacumeermachines
  • BBQ Guru
  • Aalferink
  • Yoder Smokers
  • Van de Mheen foodservice
© 2008 - 2017 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel