Houdt de CedarWood Oven Plank voedselgeuren vast? 

Na intensief gebruik kan het reinigen met water en zeep niet voldoende zijn. De sappen en oliën trekken in het hout. Verwijder de sappen en oliën als volgt: Zet de oven op 180°C. Neem een oude doek of keukenpapier. Plaats de CedarWood Oven Plank op de zijkant op het middenrooster. Na 30 sec. de plank omdraaien. De oppervlakte zal vettig zijn. Maak hem helemaal schoon. Herhaal dit 2  keer.

Is afwassen genoeg om de CedarWood Oven Plank schoon te houden? 

Het lijkt tegenstrijdig, maar het hout houdt zichzelf schoon, het heeft een reinigende werking. Tevens worden bij een temperatuur van 160oC – 200oC eventuele bacteriën gedood. Belangrijk is dat de plank na elk gebruik goed kan drogen alvorens de plank weer gebruikt gaat worden.

Kan de CedarWood Oven Plank in de oven verbranden? 

De speciale houtsoort en de speciaal voor deze toepassing geselecteerde kwaliteit kunnen normale temperaturen zonder enig probleem weerstaan. 1800C a 2000C. Bij meer dan 2000C gaat de plank roken. Wij raden gebruik boven de 2200C niet aan.

Kunnen er barsten of scheuren in de plank komen?

Ja door het gebruik zet de plank uit en krimpt de plank, hierdoor kunnen barsten en scheuren ontstaan. 

Kan elk soort vis of vlees gebruikt worden op de CedarWood Oven Plank?

Eigenlijk kunnen alle soorten vis en vlees op de CedarWood Oven Plank gebakken worden. Vermijdt heel dunne filets. Vis kan het beste zonder vel worden bereid en indien de vis wel met vel wordt bereid, moet het vel naar beneden worden geplaatst.

Kunnen vlees en vis op dezelfde CedarWood Oven Plank worden gebruikt?

In principe wel. Wij raden aan de plank eerst goed schoon te stomen, voordat er vlees c.q. vis op wordt bereid.

Hoe vaak is de CedarWood Oven Plank te gebruiken?

Wij gebruiken de CedarWood Oven Plank een aantal keer per week. De geur en smaak verminderen niet. De kwaliteit van de CedarWood Oven Plank blijft goed. Gebruik hem echter niet als snijplank.

Kan de CedarWood Oven Plank in alle soorten ovens gebruikt worden?

Ja, zorg er bij gasovens wel voor dat de vlammen niet bij het hout kunnen komen.

Is de CedarWood Oven Plank zonder ovenhandschoen uit de oven te halen?

Ja, het gebruik van een droge doek is meer dan voldoende, de plank is warm, niet heet.

Hoe is het hout gecertificeerd?

PEFC - Programme for the Endorsment of Forest Certification

Wat is PEFC? 

PEFC is een wereldwijde non-profit organisatie voor bevordering van duurzaam bosbeheer. Het doel van PEFC is dat uiteindelijk alle bossen in stand worden gehouden en op een goede manier worden beheerd. Door middel van certificering van bosbeheer kunnen boseigenaren laten zien dat zij hun bos volgens de eisen van PEFC beheren. Uit een gecertificeerd bos kan PEFC gecertificeerd hout worden geoogst. Chain of Custody gecertificeerde bedrijven verderop in de keten kunnen dit hout verwerken in PEFC gecertificeerde producten.

Wat doet PEFC? 

PEFC heeft een meetlat voor duurzaam bosbeheer opgesteld op basis van internationale principes. PEFC toetst of nationale standaarden voor duurzaam bosbeheer voldoen aan deze meetlat. Deze toetsing is een uitgebreid proces. Nationale certificeringssystemen die worden goedgekeurd vallen dan onder het PEFC keurmerk. Momenteel zijn 35 landen lid van PEFC en hebben 28 van deze landen een goedgekeurde standaard voor duurzaam bosbeheer. Iedere vijf jaar worden de landelijke standaarden weer herzien en opnieuw getoest. Zo worden zij continu verbeterd, hierin is PEFC uniek.

(anekdote hierbij: In Noorwegen waren FSC en PEFC standaard ooit identiek, inmiddels is de PEFC standaard strenger geworden dan die van FSC)

Welke eisen aan bosbeheer van PEFC?

PEFC heeft niet eigenhandig eisen voor bosbeheer opgesteld, maar hanteert eisen afkomstig uit internationaal multistakeholder overleg. Deze internationaal opgestelde criteria worden door 148 landen onderschreven. Voorbeelden zijn MCPFE (Europa) en ATO/ITTO (Afrika). 

Naast economische en ecologische eisen schrijft PEFC ook strikte sociale eisen voor:

PEFC is het enige wereldwijde systeem dat de sociale normen van de ILO (International Labour Organization) in ieder landverplicht

Boseigenaren moeten de gebruiks- en eigendomsrechten van inheemse bevolking respecteren en vooraf de bewoners om instemming vragen over het te voeren beheer

Iedereen moet inzage kunnen hebben in het beheerplan van de boseigenaar

Enkele cijfers: 

ϖBijna 500.000 boseigenaren zijn PEFC gecertificeerd. Zij beheren wereldwijd 226 miljoen hectare bos en daarmee is PEFC het grootste keurmerk voor duurzaam beheerd bos

In totaal is er wereldwijd ongeveer 360 miljoen hectare bos gecertificeerd (inclusief FSC). Dit is nog geen 10% van al het bos. Bovendien ligt ruim 85% hiervan op het Noordelijk Halfrond. Er ligt voor de wereldwijde certificeringssystemen nog enorm veel werk om ook in tropische landen van daadwerkelijke betekenis te worden. 

Wat maakt PEFC uniek?

PEFC kent een strikte scheiding van normering, certificering en accreditatie om de onafhankelijkheid te waarborgen. Certificeren en accreditatie gebeuren op basis van ISO normen.

Nationale PEFC standaarden zijn altijd opgesteld met betrekking van alle relevante stakeholders, die ook allemaal een stem hebben in de uiteindelijke besluitvorming.

Structuur van groep/regio-certificering maakt PEFC hét systeem voor kleine eigenaren van privé, familie en community bossen.

Erkenning van PEFC

PEFC wordt door diverse overheden en organisaties als duurzaam geaccepteerd:

EU: PEFC als bewijs voor duurzaam bosbeheer in Green Public Procurement toolkit.

PEFC in de BREEAM NL nieuwbouw als hoogste score.

Cradle 2 Cradle: het eerste Cradle2Cradle product met Gold certificaat is zelfs afkomstig uit PEFC gecertificeerd bos

© 2008 - 2018 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss