Voor sommigen is het uitdagender om zelf een rookoven te maken. Hieronder staat uitgelegd hoe je eenvoudig van een oud olievat een rookoven kunt maken.

Rooktonnen kun je in alle soorten en maten kopen. Van kleine compacte rookovens tot zeer professionele rookovens. Als je zelf absoluut geen doe het zelver bent is het wellicht handig om er een te kopen. Een rookton is prima zelf te maken voor relatief weinig geld.

Rookoven Cap


Wat heb je nodig om een rookton zelf te maken ?
1. Een olievat. Liefst nieuw. Heb je een gebruikt vat dan zitten er olieresten aan de binnenkant.

Dat betekent dat je hem grondig moet schoonmaken en uitbranden. Resten olie en verbrande olie zijn natuurlijk slecht dus neem dat reinigen serieus en laat hem vervolgens vrij lang uitbranden door er een flink houtvuur in te maken. .

Een nieuw vat is dus het mooist. Die kun je bijvoorbeeld voor weinig kopen bij bv een bunkerstation of een oliehandel. van een oud (of nieuw) vat kun je prima een grote rookoven maken. Tegen relatief weinig kosten heb je dan een vrij professionele ton. Zoals te zien is moet je dus zelf nog een goede vuurlade maken, speten kopen/maken, een temperatuurmeter kopen en twee handgreepjes aanschaffen.

Het deksel maak je van de bovenkant van de ton.

rookoven rookton van olievat

2. Een aantal ijzeren staven die als speten dienen. RVS is het beste omdat dat in principe nooit gaat roesten en dus m.b.t. hygiene beter is. Ook minimaal twee van die staven voor halverwege de ton om een opvangplaat op te kunnen leggen.

Dikte van de speet of speten moet je zelf bepalen. Ligt er natuurlijk aan wat je er aan op wil hangen.

Op onderstaande foto zie je de aluminium plaat. Die ligt er om vet e.d. op te vangen. Zonder deze plaat zou dat namelijk allemaal in de vuurlade terechtkomen. Deze plaatjes zijn kant en klaar bij de gemiddelde bouwmarkt aan te schaffen en kosten niet veel. De plaat ligt gewoon los op gekruiste draadeinden.

rookton maken


3. Een ijzeren handgreepje. Deze heb je nodig als je de schuiflade af hebt.

ton greep roken

4. Een plaat aluminium van ongeveer 60x60 cm. Hier kun je de vuurlade van maken.

5. Een temperatuurmeter. Deze moet toch wel tot zo`n 120 graden kunnen meten. Als je een temperatuurmeter hebt die tot een graad of 100 meet moet je oppassen dat de naald van de temperatuurmeter niet verwringt of over de kop gaat. Pas als het hout in de la smeult/rookt schuif je de la in de rookton, zodat de ton van binnen niet te hoog oploopt in temperatuur.
 

temperatuurmeter rookoven


6. Popnagels en een Popnageltang. Om enigzins betrouwbare verbindingen te maken die tegen hitte kunnen en netjes zijn. Lassen is helemaal mooi maar erg lastig door het doorgaans dunne materiaal. Bovendien hebben veel mensen geen lasapparatuur.

7. Slijptol. Denk daarbij ook aan een snijschijf en een schijf voor het afbramen (schuur/polijst schijf). En natuurlijk een veiligheidsbril en een gehoorbeschermer.

8. Kunststof hamer en enkele sterke latten (om de la te kunnen buigen uit de plaat aluminium). En natuurlijk werkhandschoenen.

9. Plaat rvs of aluminium om een opvangbak van te maken.
 

vuurbak lade rookoven

10. Twee klemmen om het losgeslepen deksel mee vast te kunnen maken.

11. Een pijpje als schoorsteen. Moet natuurlijk passen op de opening waar de vuldop van het vat in zit.

12. Uiteindelijk natuurlijk vis en bijvoorbeeld eikenhout om met het roken te kunnen beginnen.

13. een boor en een gatenzaag.De boor om gaatjes te boren waar de popnagels precies in passen.

De gatenzaag om een gat te maken waar exact de voeler van de temperatuurmeter in past.
 

klem rookovenSlijp de bovenkant van de ton af (let op: er bestaan zogenoemde vatenopeners. Dit zijn een soort blikopeners maar dan groter. Deze werken het veiligst en makkelijkst). Dit wordt het deksel.

Maak de klemmen er op en maak de pijp op het gat of gebruik de deksel omgekeerd als deksel omdat de bolle rand dan om de rand van de ton valt en goed afsluit. Let trouwens met het afslijpen van de bovenkant goed op.

Op den duur kan de slijptol vast lopen door veranderingen in de spanning op het deksel. Enigzins voorzchtig te werk gaan is dus wel handig.

Je kunt de pijp in een dusdanige diameter kopen dat ie er klem in te duwen is. Je kunt natuurlijk ook een stalen of rvs pijpje er op proberen te lassen. Als je een pijp maken te lastig vindt kun je natuurlijk ook zonder schoorsteen roken. Dan komt de rook direct uit het gat waar de dop in zat. Hoeft op zich geen probleem te zijn. Je hebt dan alleen wat meer last van de rook.

1.jpgEr zijn ook mensen die roken met een soortgelijke ton zonder deksel. Ze gebruiken dan bijvoorbeeld een jutezak als afdekking tijdens het roken.

Dan is het tijd om de opening van de lade te maken. Dit doe je met de slijptol. Een tip; gebruik zeker een veiligheidsbril en oorbeschermers. De vonken en splinters kunnen in het rond vliegen. Daarnaast maakt het dunne blik van de ton redelijk veel herrie.

De lade moet op de bodem van de ton komen dus de opening moet je onderaan de ton maken. Je kunt zelf bepalen hoe groot de opening wordt omdat je het stuk wat je er nu uitslijpt later de voorkant van de lade wordt. Zie foto hieronder.
 

rookton maken

Als je de voorkant er uit hebt geslepen dan is het tijd om de lade te maken. Pak het gekochte stuk aluminium en teken af hoe groot je lade moet worden. De breedte is dus ongeveer hetzelfde als het stuk ton dat je uit de voorkant hebt geslepen.

De hoogte van de lade kun je zelf bepalen. Als de lade natuurlijk maar niet hoger is dan de opening. De diepte van de lade naar achteren is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de ton. Vervolgens is het dus tijd om van de vorm aluminium een vuurlade te buigen.

Leg de lat (of iets anders stevigs dat recht is) langs een van de strippen. Vervolgens buig je de rand in de gewenste vorm. Dit herhaal je voor alle randen. Om vervolgens de randen mooi recht te krijgen kun het volgende doen.

Leg zijkant voor zijkant op een rechte en harde ondergrond. Vervolgens leg je een lat op de zijde die op de grond rust (de zijde zit dan dus klem tussen de vloer en de lat). Op die lat kun je slaan/tikken. De randen zullen dan nog mooier recht gaan staan.

lade


Als de bak gevormd is moet de voorzijde er nog aan. Dus het stuk dat je eerder uit de ton hebt geslepen.

Dat stuk kun je gewoon met popnagels aan een van de smalle zijden van de bak maken. Het maakt immers niet uit wat de voorkant of achterkant van de bak wordt.

Rondom het stuk ton dat nu aan de la zit kun je eventueel nog een strip aluminium popnagelen zodat er geen warmte en rook lekt door de kier.

Er is nu namelijk een kier ontstaan doordat het stuk uit de ton niet meer 100% sluit tegen de ton (kier door slijptol).

Nu de la klaar is, is het tijd voor de thermometer.

Maak de thermometer ongeveer ter hoogte van de plek waar de vis zal komen te hangen.

Maak met de gatenzaag een gat dat exact groot genoeg is voor de voeler die aan de thermometer zit. Vervolgens kan de thermometer in het gat. Zorg dat de temperatuurmeter vastgezet wordt met een klemmetje zodat deze er niet uit kan vallen.

Nu moet de opvangbak / plaat er nog in.

Boor een stukje boven de lade in de wand van de ton gaatjes tegenover elkaar zodat je in een kruis de staven er door kan steken. Hierop kun je de (evenuteel zelfgemaakte) plaat of schaal zetten. Deze schaal vangt vetten e.d. op  zodat ze niet in de vuurlade kunnen vallen.

Dan de speten voor de vis.

Slijp gleuven tegenover elkaar aan de bovenkant van de ton. Daarin kun je de staven / speten leggen. Handig is om aan die staven haken te hangen. Aan die haken kun je vervolgens de vis hangen.

rookton zelfgemaakt

Foto: De ton is zo ongeveer klaar. Aan de zwarte sporen is te zien dat er flink vuur in is gestookt. Voordeel is dat de ton helemaal schoon gebrand is. Daarnaast zit er nu een roetlaag aan de binnenkant wat roest voorkomt.

Bron: http://www.vakantienaarnoorwegen.nl

www.rookovens-online.nl

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Primo Grill Dealer
  • Bradley
  • Koken op Hout
  • Jack Daniels Snippers
  • Dutch BBQ Crew Rub
  • BBQ Guru
  • KNJV
© 2008 - 2018 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss