De Dutch Oven is waarschijnlijk het meest populaire kook-apparaat dat niet een barbecue is. Er is steeds meer vraag naar deze gietijzeren pan. De Dutch Oven is gemaakt van massief gietijzer, wat het gewicht al snel doet oplopen. Over het algemeen hebben de verschillende merken allemaal een gelijke inhoud per type. Het grote verschil zit hem in de vorm van de Dutch Oven.

De Dutch Oven, zoals wij die tegenwoordig kennen is een afgeleide van de zogenaamde 'Grapen'. Deze driepotige potten werden eerst van klei gemaakt, toen van brons en aan het einde van hun 'carrière' van gietijzer. De Grapen, die sinds de 12e eeuw in gebruik waren werden ofwel in de haard gehangen of direct in de sintels geplaatst. Vergeleken met de Dutch Oven hadden ze meer een bolle vorm. Deze vorm voorkwam dat het voedsel aanbrandde op de bodem doordat de vloeistof altijd naar het diepste punt trok. Een soortgelijk apparaat komt ook voor in Oost-Europa en Azië en staat bekend als 'Chugun' of 'Kazan'. Alleen hebben deze potten niet de zo typerende multifunctionele deksel van de Dutch Oven. De Grapen waren destijds overal te vinden, waaronder op sommige wapenschilden.

Er bestaan verschillende verhalen over hoe de naam 'Dutch Oven' is ontstaan. Een theorie zegt dat de Nederlanders in de 18e eeuw al ver waren in het fabricageproces voor gietijzeren potten. Met name het gebruik van zandvormen was gezien de gladde oppervlakteafwerking toen zeer vooruitstrevend. Dat leidde er toe dat de Engelsman Abraham Darby deze potten in Engeland in productie nam. Als historisch eerbetoon aan de herkomst van deze pot werd de naam 'Dutch Oven' hieraan gegeven.

Een tweede verhaal vertelt dat de potten door Duitse en Nederlandse kolonisten meegenomen werden naar de Verenigde Staten. Vanuit Pennsylvania verspreidden de pannen zich als hun truimftocht door 'Gods country'. Er wordt aangenomen dat de naam uit 'Pennsylvania Dutch' stamt, dat eigenlijk naamsverwarring betekent. Je denkt namelijk bij 'Dutch' aan Nederlands, maar dit kan ook een afgeleide van 'Duits' zijn, want de plaatselijke kolonisten kwamen vooral uit de Duitste streek Palts. Historisch gezien zou je dan de Dutch Oven moeten corrigeren in 'Deutsch Oven'. De Dutch Oven is niet alleen bekend in de Verenigde Staten. Een soorgelijke vorm pot wordt ook in Australië en Zuid-Afrika gebruikt, maar dan onder de naam 'potjie'. In Nederland gebruiken wij ook soms de term 'braadpan'.

Wat nu ook het ware verhaal is, het is een feit dat deze gietijzeren pot in de bagage van vele kolonisten zat, een trouwe metgezel was tijdens lange cowboytochten en ook vele soldaten voorzag van een warme maaltijd.

Hieronder vindt u ons aanbod van de Dutch Ovens/Potjies.

 

 

 

 
    

 

 

    

 

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Primo Grill Dealer
  • Bradley
  • Koken op Hout
  • Jack Daniels Snippers
  • BBQ Guru
  • KNJV
  • Grate Goods
© 2008 - 2022 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss