Geachte heer/mevrouw,

Zoals u zal weten is slow cooking de trend van 2013. Mensen besteden steeds meer aandacht aan culinaire hoogstandjes in eigen keuken. Het roken van vlees en vis is behoord daar ook bij. Helaas weten veel mensen niet hoe er gerookt moet worden. Daarom heeft hebben wij een brede en informatieve website opgezet. Deze site geeft veel tips & tools, instructiefilmpjes, recepten, uitleg hoe je zelf een rookoven kunt maken en de mogelijkheid om er een rookoven te kopen.

Wij hebben naast deze informatie op dit moment een assortiment met meer dan 75 verschillende rookovens en 1001 accessoires en toebehoren aan. Mocht u voor een televisieprogramma of fotoreportage een rookoven willen publiceren dan kunnen wij deze eventueel in bruikleen stellen.

Onderstaande persbericht is vrij te kopieren. Voor extra informatie of beeldmateriaal in hoge resolutie kunt u contact opnemen via 0341-266885. Wouter Klootwijk, De Stentor, NRC-Handelsblad, Het Parool en anderen gingen u voor.

=====================================================================

Roken weer terug van weggeweest!
VELUWE - NUNSPEET - Slow cooking is de trend van 2013. Mensen besteden steeds meer aandacht aan culinaire hoogstandjes in eigen keuken. Het roken van vlees en vis is behoord daar ook bij. Helaas weten veel mensen niet hoe er gerookt moet worden. Daarom heeft Rookovens-online.nl een brede en informatieve website opgezet. 

Vroeger werd vlees en vis veelal gerookt om het langer houdbaar te houden. Het hoeft immers gerookt niet direct genuttigd te worden. Naast vis en vlees kunnen ook groente, kaas, noten en schaaldieren uitstekend gerookt worden. Het is niet moeilijk om te roken; iedereen kan het. Op de website staan naast de vijftig modellen die aangeboden worden, ook tips en trucs voor het zelf maken van een rookoven.Via een uitgebreide werkbeschrijving wordt men stap voor stap aan de hand meegenomen en blijkt het vervaardigen van een rookoven geen heel ingewikkelde klus.

Onderdelen en accessoires zijn tevens via de website rookovens-online.nl te bestellen. Daarnaast staan er veel rookrecepten op de website en kan via een demofilmpjes worden gevolgd hoe het roken van vis precies in zijn werk gaat.

Een groot voordeel van het zelf roken van bijvoorbeeld paling zijn de kosten. “Zo kost een pond rookpaling in verhouding veel minder dan een pond gerookte paling. Rookpaling kost namelijk zo`n 10 tot 12 euro, terwijl gerookte paling al gauw het dubbele kost". De verkoop van de rookovens vindt plaats aan particulieren, restaurants, verenigingen en verhuurbedrijven. Sinds kort is het assortiment uitgebreid met steenovens. Zo kan men thuis ook een pizza, ovenschotel, brood op authentieke 
wijze bereiden.


Via het telefoonnummer 0341-266885 kan men meer informatie krijgen over de rookovens en steenovens. 
Het gedreven team kan u goed adviseren ten aanzien van de verschillende modellen en het gebruik van het product.

 

Roken is gezond

Zijn liefde voor het roken van voedsel dateert uit zijn tijd bij de scouting. “Het ‘fikkie stoken’ zat er al vroeg in bij me. Eten bereiden op houtvuur, buiten koken. Geweldig vond ik het. De combinatie van spelen met vuur en lekker eten trekt me nog steeds. Samen met vrienden buiten in de open lucht, biertje erbij, goed eten. Heerlijk toch?”

Er zijn maar weinig mensen die zóveel weten over het roken van voedsel als Jan-Reimer Westerhuis. De 38-jarige eigenaar van Rookoven.com aan de Marconiweg 29 in Nunspeet praat gedreven over brokken en snippers hout, die meestal afkomstig zijn van beuken of eiken of fruitbomen. “Maar je kunt ook roken met houtskool van speciale wijnranken uit Zuid-Frankrijk en van whiskytonnen. Of zo’n wijnrank echt verschil maakt? Dat wil je niet weten! Gooi maar eens een wijnrank op je barbecue en je krijgt een compleet andere smaak aan je eten.”

Dan wijst hij op zakken met sinaasappelhout en kokosbriketten. “Over de hele wereld halen we houtskool weg. Het is een sport om hout op de kop te tikken dat net weer tot een ander aroma leidt. Ja, je mag me gerust een rookfreak noemen. Als je iets doet wat je leuk vindt, kun je 100 uur per week werken, maar je doe het ook met enthousiasme en dat breng je over”, aldus de Nunspeter.

Dieet

In de winkel en op de website van het bedrijf is van alles te vinden over rookovens, rookkasten én over het roken van voedsel. “Roken van bijvoorbeeld vlees of vis is een leuke, dagvullende bezigheid. Overdag vissen of je stukje vlees bij die ene specialistische slager halen, voorbereiden en dan roken met je vrienden of familie. Of gewoon gezellig met z’n allen onder het genot van een biertje of glas wijn”, aldus Jan-Reimer, die uitlegt dat er van alles gerookt kan worden: naast vlees en vis ook schaaldieren, groenten, noten, paddestoelen en allerlei kazen. “Roken is ook nog eens gezond en past in een vetarm dieet. Er wordt namelijk geen vet of olie gebruikt om in te bakken. Wanneer je geen gebruik maakt van pekel of zout past het ook in een natriumvrij (zoutloos) dieet. Heb je toch een lekkere smaak door het rookaroma. En het leuke is... iedereen kan roken.”

Jan-Reimer is een echte handelaar, die jarenlang met allerlei producten op markten en braderieën stond. Ook werkte hij bij een softwarebedrijf, nadat hij in het leger een computeropleiding had gedaan. “Al snel dacht ik: ‘dit kan ik ook zelf’. Daarom begon ik het bedrijf Computerservice Nunspeet. Dat doe ik nog steeds. Op een gegeven moment kwam ik in aanraking met een rooktonnetje en ging experimenteren met stukjes vlees, spek en paling. Die eerste palingen waren net tentharingen, zo droog”, vertelt hij lachend. Na veel oefenen kreeg Jan-Reimer het roken toch onder de knie en in 2007 schafte hij een aantal rookovens aan. “Deze verkocht ik al snel. Het roken van voedsel bleek populair, dus ben ik dit naast mijn andere baan gaan doen. Inmiddels laat ik de rookovens in het buitenland produceren.”

Computerservice Nunspeet bestaat zoals gezegd nog steeds en is eveneens gevestigd aan de Marconiweg. Het bedrijf verricht reparaties aan computers en levert soft- en hardware. Belangstellenden kunnen niet alleen nieuwe, maar ook gebruikte computers – met garantie - aanschaffen. “Dat laatste gebeurt steeds meer. Mensen letten op de kosten en zijn nu misschien eerder geneigd een gebruikte computer aan te schaffen.”

Workaholic

Terug naar Rookoven.com. Juli vorig jaar trok Jan-Reimer in het pand aan de Marconiweg. Het is een riante ruimte met 570 vierkante meter winkeloppervlak. En dat is maar liefst bijna tien keer zo groot als de vorige locatie. “Mijn ambities? Ik hoef geen multinational te worden. Ik wil graag werken zoals ik nu doe. Dit geeft zóveel voldoening. Tot voor kort zaten we twee straten verderop. Ik hoefde niet beslist weg, maar dit pand kwam vrij en biedt een mooie kans om onze plannen te verwezenlijken. Zo willen we meer workshops gaan verzorgen. Daarvoor hebben we een speciale zitruimte gemaakt naast het pand, met onder meer een pizza-oven en een Afrikaanse braai”, aldus Jan-Reimer, die het succes van zijn formule wijdt aan de combinatie van winkel en website. “Op de website kunnen mensen zich al oriënteren en desgewenst ook alvast bestellen als ze dat willen. De winkel heeft een andere functie. Mensen kunnen hier het roken van voedsel proeven, ruiken, voelen, beleven. We proberen een leuke sfeer te scheppen, goede informatie te geven ook.”

Rookoven.com biedt, naast meer dan 75 rookovens en -kasten, een breed pakket cooking products, waaronder kipgrills, fileermessen, goulashpannen, barbecues, kachels en ga zo maar door. Ruim duizend accessoires en toebehoren zijn uit voorraad leverbaar. “De rookovens en rookkasten zijn geschikt voor particulieren, maar ook voor restaurants, jachtverenigingen en forelkwekerijen. We leveren bovendien aan bedrijven die barbecues en andere feesten organiseren, aan vissersboten, markten, braderieën en zo kan ik nog wel even doorgaan. De prijs is gunstig, want men koopt bij ons rechtstreeks van de importeur.”

“Ik een workaholic? Ja, zo mag je me wel noemen”, erkent hij met een brede grijns. “Zelfs als ik vrij ben, ben ik altijd aan het kijken naar en denken over nieuwe mogelijkheden. Als ik op vakantie een voor mij onbekende houtsoort of een vreemd product zie, dan wil ik daar alles van weten. We werken zes dagen in de week. Ik leef echt naar de zaterdag toe. Dan houden we rookdemo’s en trekken we alles uit de kast om het onze klanten en bezoekers naar de zin te maken. Hoezeer ik ook van het werk hou, de rust van de zondag vind ik ook heerlijk. Toch begin ik op maandag zelden of nooit met tegenzin aan een nieuwe werkweek.”

 

Jan-Reimer voelt zich nauw verbonden met Nunspeet. “Hier ben ik thuis. De bossen, de natuur, de dorpssfeer; ik zou me geen betere plek kunnen wensen. Ik ben hier opgegroeid. Met de zandverstuiving, de scouting en natuurlijk het Veluwemeer. Daar ben ik minimaal één keer per week te vinden, zomer en winter. Even lekker uitwaaien.”

www.rookovens-online.nl

Tekst: Ton Brands

KADERTEKST

Wat is een rookoven?

Roken van voedsel is een methode die al heel lang bestaat om voedsel langer te bewaren. Het principe van een rookoven is dat houtmot (houtsnippers) in de oven gaat smeulen. Dit gebeurt als er weinig zuurstof aanwezig is. Er ontstaat rookontwikkeling, deze rook zorgt voor conservering en een specifieke smaak van zalm, paling, makreel, eendenborst, duif, wildzwijn, fazant, groente, kaas, noten, et cetera. Er zijn twee manieren om te roken, de koude methode (10 à 30 graden Celsius) waarbij de gerechten eerst worden gepekeld, en de warme methode (40 à 85 graden).

 

 

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Gastenboek

  • 12-08-2017 - Op 11-8-2017 een rookoven locarno (rvs) gekocht, volgende dag meteen...  lees meer
  • 08-08-2017 - Gisteren een aantal rubs besteld en diverse sauzen. Perfect geleverd,...  lees meer
  • 03-08-2017 - Ben afgelopen zaterdag, vanuit Nijmegen, naar de winkel gegaan om...  lees meer
Plaats een bericht

Nieuwsbrief

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden
Onze service
  • Dries van den Berg
  • Visvoordeel.nl
  • Leer vis roken van Smokey John
  • The Smokey Bandits Nederland
  • KCBS
  • Primo Grill Dealer
  • tonystone low and slow bbq competition
  • NK BBQ Rookoven.com
  • NOJG
  • Reewild
  • KNJV
  • Browning
  • Big Green Egg
  • Intratuin
  • Visserslatijn Nederland
  • GoedeVis.nl
  • Dam Hengelsport
  • Demeyere Belgium
  • Bradley
  • Camerons Products
  • GrillPro
  • WildPlaza
  • Fire & Food
  • Barbecook
  • Stokes BBQ Sauces
  • Kamado Joe
  • Bricos
  • Oklahoma Country Smoker
  • Koken op Hout
  • Stockyard BBQ Sauce
  • Black Ranch
  • Haard Pakket
  • Point Virgule
  • FizzDizz
  • Jack Daniels Snippers
  • American Mississippi Sauces
  • Librije
  • BBQ Genootschap
  • Dutch BBQ Crew Rub
  • Solis Vacumeermachines
  • BBQ Guru
  • Aalferink
  • Yoder Smokers
  • Van de Mheen foodservice
© 2008 - 2017 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel