27-12-2009 Kerst achter de rug, 31ste komt eraan

De rookoven rookt nog na van een aantal zijdes overheerlijk wilde zalm uit Alaska. Veel mooier oranje/rood gekleurd als de Noorse kweekzalm. Menig kennis heb ik deze laten proeven en men vond hem overheerlijk. `t Is wel wat dieper in de buidel tasten maar dan heb je ook wat.

Na even wat googlen voor oud en nieuw-recepten kwam ik op foodlog.nl terecht. Mocht je even niks te doen hebben brows dan even naar deze site en zoek op "gerookte". Je krijgt diverse interessante achtergrond-informatie van bijvoorbeeld de rookaroma`s die men voor producten uit de supermarkt gebruikt. Dan snap je ook waarom je eigen gerookte zalm veel lekkerder is. Ook het bericht over eigen gerookte knoflook is erg interessant.

Nou, we maken ons weer klaar voor de 31ste. Gelukkig hebben we een hertje kunnen bemachtigen. Deze biefstukjes en filets zijn gerookt erg lekker ;) Meer informatie volgt. NL-vlaggetjes weer uit de kast en roken maar...

Aangepaste openingstijden tijdens nieuwjaar

Dinsdag 29 december t/m zaterdag 02 januari zijn wij gesloten. Wel zullen wij de orders die tijdens deze periode binnenkomen op normale wijze versturen op 29 & 30 december via TNT. Dan heb je `t nog met oud en nieuw in huis.

Na een intensief jaar gaat ook rookoven.com er een paar dagen tussenuit. In 2009 is ons assortiment gegroeid van circa vijftien naar meer dan vijftig diverse rookoven_cap2.jpgrookovens & rookkasten. Ook het forum is een groot succes waar al meer dan 100 actieven leden hun wekelijkse rooksessie op verwoorden.

Het assortiment accessoires en toebehoren is sterk gestegen. Diverse accessoires zoals temperatuurmeters, kruiden, pekels, mot, branders, koudrokers, vetvrijpapier en vuurvast lint hebben we toe kunnen voegen.

In 2009 hebben we diverse krantentitels gehaald waaronder die van Wouter Klootwijk in Het Parool. Een culinair specialist en columnist die bekend is van de serie "Klootwijk aan Zee". Ook werd er aandacht besteedt in De Stentor, brabants dagblad, BN De Stem, Dagblad van het Noorden, Haarlems Dagblad en uiteraard bedanken wij de regionale krant "Veluweland".

In het nieuwe jaar staan wij uiteraard ook weer voor je klaar en wensen je prettige kerstdagen en een goed rookjaar!

17-12-2009 `t is koud op de Veluwe

Prachtige landschappen zijn ontstaan nadat het de afgelopen nacht heeft gesneeuwd. Laten we hopen dat dit nog even doorzet tot de kerst. Dan kun je pas eengezellige rookparty houden.

VW Bus T2 in de sneeuw

17-12-2009 Ze zijn er weer... goulashsetsgulashpan_2.jpg

We hebben weer een aantal goulashpannen ingeslagen voor de liefhebbers. Met deze goulashpan kun je uiteraard authentieke goulash maken maar ook glühwein, chocolademelk, soep en groente koken. De prijs van deze RVS-goulashset is slechts € 119,00. Elders € 159,00

 

17-12-2009 Digitaal roken?

Al eens een digitaal visje gerookt? Deze rookoven is omgetoverd tot een ware computer inclusief scherm, draadloos toetsenbord & muis, usb aansluitingen. Voor het echte digitale roken kun je misschien toch maar de Bradley Digital Smoker gebruiken. Die is er op gebouwd.

computerrookkast.jpg

16-12-2009 kreeft, langoustine & poon

Kreeft in de rookoven? Why not. Het vlees in de scharen zal weinig rook opnemen maar daarintegen het vlees in de staart wel. En verrukkelijk was het. Net als de poon en de mini-langoustines. Gerookt in een ambachtelijke houten rookkast waarvan er al eens één in Elburg in de brand is gevlogen tijdens oud en nieuw?!  Nee, ik noem geen namen Ed... ;)

houtenkastkreeftc.jpg

09-12-2009 Vers gerookte vis voor kerst

23 december gaan wij weer overheerlijk paling, zalm, bokking, makreel roken. Afhalen op 24 december. Wil je vis bestellen stuur dan even een mailtje naar bestelling@rookoven.com of bel met 0341-266885. Eventueel kunnen wij ook zoutloos roken. Geef dit dan even aan.

Gerookte vis per pond/stuk/zijde Prijs
Paling per pond  € 15,00
zalm (noors, kweek) per zijde +/- 1,5 kilo  € 22,50
zalm (noors, kweek) per 250 gram €   5,00
zalm (alaska, wild) per 250 gram €   7,00
makreel per stuk  €   3,00
poon per stuk  €   1.50
bokking per stuk €   1,50

06-12-2009 Eenvoudig zalm koud roken

Sinterklaas is weer naar huis. We zwaaien hem tegenwoordig ook uit begreep ik uit de media. Tot volgend jaar dan maar weer ;) Reden te meer om het verdriet te doen vergeten tijdens een koudrook-sessie. Deze kille avond heb ik gevuld met het koud roken van zalm. Koud roken betekend het roken met een temperatuur beneden de 27 graden. Dat gaat het makkelijkste tijdens de winterdagen aangezien zomers de temperatuur al een stuk hoger ligt.

Allereerst heb ik de zalm 3,5 uur laten pekelen in zalmpekelkruiden. De stukjes zalm heb ik dik ingesmeerd. Dat wil zeggen een laag van ongeveer een halve centimeter dik. Als extra flavor heb ik nog wat peper toegevoegd. Na het pekelproces heb ik de zalm afgedroogd / gedept met een theedoek en even in de wind laten wapperen.

Koud roken

In de stookbak heb ik eenvoudig een bergje rookmot gestrooid (zie foto hierboven). Ongeveer 250 gram rookmot en daar een kruidenkool ingestoken. De kruidenkool aangestoken en de rest ging vanzelf. De rookmot smeulde geleidelijk weg in ongeveer twee uur tijd. De temperatuur kwam absoluut niet boven de 15 graden. Snel naar binnen en de aflevering van dwdd gekeken. Af en toe naar buiten om even gekeken of het nog smeulde. Nadat het geheel was weggesmeuld heb ik het nog een keer herhaald en daarna geproefd. Overheerlijk... Maar na langer roken krijg je een nog betere smaak.

Vanavond zal ik de rookmot nog een keer aanvullen zodat deze ongeveer nog 4 - 6 uren door zal roken. Morgenvroeg uit de oven en inwikkelen in vetvrij papier. Deze laat ik dan nog een 12 uur liggen op een koele plaats. Zo trekt de rook-aroma nog verder in de zalm.

Met een hele zalmzijde rook ik 24 uur, maar aangezien het nu om een paar stukjes gaat neem ik genoegen met +-/ acht uren. Zie hieronder het resultaat.

Zalm koud roken

06-12-2009 Vreetzak.eu, inspiratie voor kerstdiner

Herman van Os, medeMakrelen van Herman van Osbeheerder van het rookforum en bourgondiër van de Veluwe heeft ook een eigen website. www.vreetzak.eu. Weet je niet wat je over 19 dagen met kerst op tafel moet gaan zetten? Kijk dan eens op zijn site voor inspirerende recepten. Bijvoorbeeld de gerookte knoflookboter. Deze boter kun je al een paar dagen voor kerst maken. Met andere woorden, naar buiten tijdens je vrije dagen en roken maar. 

Herman doet ook inmaken van rabarber, sperziebonen, tomaten en augurken. En misschien nog wel leuker is het maken van Limoncello, appelwijn en vlierbloemenwijn.

06-12-2009 Rauwe ham (Portugees recept)

Ook dit is een aan te raden recept. Begin op tijd. Dan is het met de kerst rijp.

Hoeveelheden  
Een rauwe, uitgebeende ham met zwoerd van +/-4 kg.
Water volgens de pot waarin de ham gaat pekelen
per liter water +/- 150g coloros zout
een tak verse tijm
5 blaadjes laurier
een eetlepel gebroken peperbollen
5 kruidnagels
15 jeneverbessen
15cl port van goede kwaliteit (dus een fles per 5 liter)
   
Bereiding
Het water koken met het zout en de kruiden, laten koud worden en daarna de port erbij voegen. De ham in de koude pekel leggen, afdekken met een plankje zodat de ham volledig ondergedompeld is en laten trekken - 1 week per 4 kg.

Na het zouten de hesp uit de pekel halen en één dag in koud water ontzouten - het water enkele keren verversen.

De ham goed afdrogen en ophangen op een koele, droge, luchtige plek. Na 24 uur de ham koud roken. D.w.z. niet boven 25 graden roken. Je kunt dit in meerdere sessies doen. Laat hem in ieder geval 24 uren in de rookkast hangen.

Om het koudrookproces te vergemakkelijken kun je een eierdoosje gebruiken. Deze doe je vol met droge rookmot en steekt hem op een stukje aan. Wat ook makkelijk gaat is het gebruik maken van kruidenkolen. Maak een bergje rookmot en leg hier de kruidenkooltje in en steek deze aan. De rest gaat vanzelf. Wel af en toe even controleren.
 
Tips 
Om de ham er minder grauw te laten uitzien kan je coloroso-zout gebruiken. Coloroso pekelzout dringt beter door in het vlees en behoud de mooie rode kleur. De toepassing ervan voor het conserveren van vlees gebeurde al in de oudheid en de voedingsindustrie maakt er nu nog op grote schaal gebruik van. Test de sterkte van de pekel door er een propere, ongeschilde, rauwe aardappel in te leggen die juist moet komen bovendrijven (anders zout bijvoegen).
  
Wijntip
Een zoete wijn

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Primo Grill Dealer
  • Bradley
  • Koken op Hout
  • Jack Daniels Snippers
  • BBQ Guru
  • KNJV
  • Grate Goods
© 2008 - 2022 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss