28-01-2010 Spareribs roken in de Profi 220

Gister was het dan zover, spare-ribs in de Profi 220. Op naar de slager en twee stukken spare-ribs halen, zo gezegt zo gedaan.spareribs roken Nog niet gekruid, nog niet gaar, nog niks mee gebeurt dus.

We besloten om de gasbrander erbij te pakken. Aangezien we dat altijd nog wilden proberen, met gas in de Rookoven Profi 220. Dit ging ideaal, 110 graden was geen probleem voor hem terwijl de wind er vol op stond.

De ribbetjes eerst maar een uurtje laten garen en toen lekker gekruid. We hebben de vleeskruiden van Peter de Clerq gebruikt voor een overheerlijke smaak.

Aangezien het rokspareribs rokenen niet gaat zonder rookmot moest die ook toegevoegd worden.
De Rvs rookmotbak, die standaard bij de Profi 220 zit, erboven gezet. Gooi de mot er maar in en roken maar, de temperatuur zat toen tussen de 80 en 90 graden.

Mooie temperatuur dus voor de ribbetjes.  Na een uurtje nog wat kippenvleugeltjes erbij in.
ook meteen een rooksmaak mee gegeven en na anderhalf uur roken was het toch echt zover.
we konden gaan eten, hadden we verdiend naar vier uur vrieskou. Samen met de Original Mississipi Barbecue Sause was dit maaltje overheerlijk.

 26-01-2010 Zeebaarsfilet roken

Wat heb je hiervoor nodig?zeebaarsfilet.jpg

4 zeebaarsfilets met huid (150 gr. p.st.)  
2 eetlepels grove mosterd  
2 eetlepels olijfolie  
2 eetlepels citroensap  
1 eetlepel bruine bastersuiker  
1 eetlepel verse dille  
paar takjes tros-tomaten  

- Bestrooi de zeebaarsfilets met peper en zeezout.
- Meng de olijfolie met mosterd, citroensap, dille en bruine suiker (=mosterd/dillesausje)
- Leg de zeebaars met de huidzijde op het rooster in de rookoven
- Rook de vis en tomaten zonder vel 35 minuten tussen de 70 - 80 graden
- Haal de zeebaarsfilets eruit en smeer deze in met de mosterd/dillesausje
- Vervolgens nog 10 minuten afroken op een lagere temperatuur (+/- 50 graden)
- Eet smakelijk!

26-01-2010 Zoutloos roken, kan dat?zoutloosrookkruiden.jpg

Wanneer je geen gebruik maakt van pekel of zout past het roken ook in een natriumvrij (zoutloos) dieet. De smaak is normaal gesproken wat flauwer maar in combinatie met de nieuwe zoutloze rookkruiden heb je toch een overheerlijke smaak in combinatie met de rookaroma. Strooi eenvoudig de zoutloze rookkruiden over je favoriete stukje vis en het eten wordt weer een feest!

25-01-2010 Vertaalde instructievideo van de Bradley Smoker

`t Was even zitten maar we hebben de instructievideo van een gebruiker vertaald. De Amerikaan in dit filmpje maakt huisgemaakte spareribs in 4 uren. Bij het einde van de video lik je bijna je vingers erbij af. Helaas, `t is een video. De gefilmde Bradley Smoker is de Originele Bradley Smoker. Er is ook nog een digitale versie (vier of zes racks). En een RVS-versie.

23-01-2010 Instructiefilm The Original KipGrill

Vanavond eten we kip. Niet uit de rookoven maar uit de KipGrill. Met het grillen vanuit deze verticale grill heb je altijd een malse en sappige kip. De KipGrill wordt trouwens The Original KipGrillaangedreven door de opstijgende warmte van de briketten. De warmte glijd langs het rotorblad en roteert vervolgens de spies met kip. Je hoeft dus alleen maar een kip te kruiden, aan de spies te rijgen en de kolen aan te steken. Na een uurtje draaien is`tie klaar!

Om het één en ander te verduidelijken heb ik vanmiddag de KipGrill aangestoken om wat foto`s en videobeelden te maken. En alhier in de demo / instructie video verwerkt. Kost dat ding? Voor € 87,00 draait ie bijna gratis voor een fortuin aan kippen weg. En met de spies-optie grill  je ook nog eens je gehaktballetjes gaar.

22-01-2010 Bradley Smoker reactie en commercial

Waarom is de Bradley nou zo populair de laatste tijd? Uiteraard vanwege mond-op-mond reclame. Lees hieronder de reactie van de Chef Kok van Restaurant "De Nachtegaal" uit Lisse.

"De Bradley bevalt ons zeer goed, met dit apparaat moet je wel erg je best doen om een slecht resultaat te behalen. Voor de Horeca is het de beste uitvinding op gebied van roken. Als ik dadelijk de koudroker heb kan ik je vertellen wat ik van de zalm vind.

Voor de rest al veel gerookt, varkensnek, worst, kip en warm gerookte zalm, alles even perfect en met de juiste rooksmaak. Wat verder ook belangrijk is, bij het gebruik van de juiste receptuur, kan zelfs een leerling kok een perfect gerookte kip maken, bespaart ons een hoop tijd en de leerlingen vinden het roken zeer interessant

Hr. Rob Ruiten"

Maar misschien is het niet alleen de reactie van Rob. Heeft de volgende commercial hier ook bij geholpen? Bradley Smoker Commercial. Ook via youtube te bekijken.

bradleysmokercommercial.jpg

11-01-2010 Visgratenpincet

Heb je een mooi stuk zalm, forel, makreel of andere graatvisjes te pakken gekregen? Je kunt met deze gratenpincet eenvoudig de graten verwijderen.

07-01-2010 De Camerons rookoven

Nieuw in ons assortiment rookovens; de Camerons rookoven. De rookoven (leverbaar in een kleine en grote uitvoering) is uitermate geschikt voor het snel en gemakkelijk roken van lekkernijen. Met de eigen heerlijke en vaak subtiele smaak die het gerecht door het roken krijgt kunt u nu zelf thuis uw favoriete gerecht klaarmaken. Een leuke bijkomstigheid is dat de rookoven ook als braadslede gebruikt kan worden.cameronsrookoven.jpg

De rookoven is geschikt voor de volgende warmtebronnen;

• gas
• elektra
• keramisch
• keramisch halogeen
• inductie
• open vuur zoals bv. barbecue.

De rookoven is vaatwasmachine bestendig. Let op: De rookoven kan hier wel wat doffer van worden. De Camerons rookoven wordt geleverd met de volgende onderdelen:

• de rookoven/braadslede
• een schuifdeksel
• een rooster
• een lekplaat
• rookmot

Kijk hier voor een demonstratie van de Camerons smoker (english version)

06-01-2010 Wouter Klootwijk "De Wilde Keuken"

Vanaf woensdag, 20.55 uur gaat televisiezender Nederland 2 de nieuwe serie van Wouter Klootwijk uitzenden. Eerste aflevering gemist? Klik hier voor uitzending gemist. Wouter maakte al eerder documentaires onder de naam "Klootwijk aan zee" en "Keuringsdienst van Waarde". Deze series doen me denken aan de reeks van Jacques Cousteau op de Calypso. Je weet wel, die schipper met dat rode petje op. En ook dit keer zal het een verrassende serie worden met een de markante eigen stijl van regie.De nieuwsgierigheid van Klootwijk is oprecht, en daarom blijft het programma leuk. Foto GPD

Een appel is een appel. Dat dit te eenvoudig is gedacht, laat Wouter Klootwijk woensdagavond zien in de eerste aflevering van zijn nieuwe RVU-serie De wilde keuken.

Klootwijk bezoekt een appelboer met nieuwe appelmerken: harde appels voor de jongeren, zachtere appels `voor de oudjes` - zelf uitgevonden door de appelboer. Klootwijk helpt mee plukken. Zijn baas voor de dag: ``Nee, niet zonder steeltje, dat ziet er niet uit als dat zo in de winkel ligt.``

Wouter Klootwijk werkte eerder mee aan het populaire RVU-programma De keuringsdienst van waarde en maakt daarop nu een eigen variant. Dat is gek, want het programma heeft dezelfde insteek: een kleine vraag stellen waaruit vervolgens een heel verhaal rolt. De wilde keuken wordt gemaakt door de RVU, achter het programma zit dezelfde redactie als die van de Keuringsdienst.

Dat maakt de nieuwe serie niet minder opzienbarend. De eerste aflevering heeft misschien een beetje een lauw onderwerp, maar we leren toch dat Rinse appelstroop helemaal niet alleen van appels wordt gemaakt, maar grotendeels van suikerbiet. Klootwijk: ``Er zit maar een klein beetje appel in, anders werd het veel te zuur.``

En een Brabantse boomkweker vertelt hoe je stekjes van een appelboom kunt `beplakken` met andere stekjes van andere appelsoorten, waardoor twee soorten appels aan één boom kunnen groeien.

Volgens de regisseur van De wilde keuken, Joost Engelberts, lijkt het programma helemaal niet op De keuringsdienst van waarde. ``Wij stellen geen kritische, maar nieuwsgierige vragen over dingen die je als kijker al lang had moeten weten maar nooit hebt bedacht. Dit programma wordt gefilmd vanuit de belevingswereld van Wouter Klootwijk.``

Die gaat in de laatste aflevering van het seizoen (over acht weken) zijn varken in een paardentrailer naar de slacht brengen. Hij volgt het karkas tot in China, waar de darmen van het beest in een fabriek door muisstille medewerkers worden geselecteerd. ``Anders kunnen ze zich niet concentreren op de darmen,`` zegt de Nederlandse eigenaar. Een verse worstvel is van een ander soort darm dan een vel voor een Duitse braadworst.

De nieuwsgierigheid van Klootwijk is oprecht, en daarom blijft het programma leuk. Al komt de formule de RVU-kijker misschien wat bekend voor. (MAARTJE VAN HOEK)

Bron: het parool

De wilde keuken, vanaf woensdag, Nederland 2, 20.55 uur. 

06-01-2010 Zalmforelfilet maken

Van een klant uit Frankrijk met een eigen forelkwekerij aldaar kregen we een recept. Ze hadden ook een eigen stuk filet meegenomen en we hebben Blagourdeze mogen proberen. Superlekker gekruid en met een hele eigen smaak.

Fileer de zalmforel en vouw deze open met de huid naar beneden. Verwijder de graten met een pincet. Strooi fijne zwarte peper over de filet. Verdeel hierover tussen duim en wijsvinger "Herbes de Provence". Strooi als derde laag grof pekelzout en laat dit twee tot twee en een halfuur marineren. Daarna overtollig zout verwijderen en 2 uren warm roken. Bonne appetit...

01-01-2010 Gelukkig nieuwjaar!

Heb jij nog goede voornemens? Gezonder eten dus meer roken ;) Ik heb het oude jaar af mogen sluiten met een hele gerookte zalm. Eerst heb ik een pekelmengsel gemaakt van 100 gram zout op één liter water. 8 liter water gebruikt. De zalm heb ik 3 uren laten pekelen. Daarna de zalm laten drogen en in de rookkast gelegd.

In de buikholte heb ik twee houtjes gestoken zodat de rooksmaak ook hier er goed in kan trekken.

feestdagen2009.004.jpg

Na 2,5 uren was de zalm gerookt en kon het feest beginnen.

feestdagen2009.005.jpg

Voorzichtig het fel verwijderd en dan maar happen!

feestdagen2009.008.jpg

Onderstaande foto spreekt voor zich...

feestdagen2009.009.jpg

Oud en Nieuw: Koud = Gluhwein

Simpel maar zeer doeltreffend. De goulashpan gevuld met Gluhwein en daarbij de sinaasappel, limoen en kruidnagel. Even laten trekken en Walah...

Gluhwein maken 1

Gluhwein maken 2

feestdagen2009.010.jpg

Verschil tussen kweek en wilde zalm

Het verschil tussen een kweek en een wilde zalm? Dat is de smaak, kleur en de ervaring. De kweek is een stuk groter als de wilde. De reden hiervoor is dat de kweekzalm bij wijze van spreken lui in zijn stoel kan blijven liggen en de wilde zalm er op uit moet gaan om een gehaktballetje te kunnen nuttigen.

feestdagen2009.002.jpg

De smaak van een wilde is ook veel intenser... veel natuurlijker. De kleur is prachtig egaal rood - roze. En de ervaring? Je kijkt om je heen of er niet toevallig een ijsbeer achter het gordijn vandaan springt. ;) Tip: besprenkel je zalm eens met een Jack Daniels.

Hieronder ook weer de wilde (links) en de kweek (rechts) zalm.

feestdagen2009.001.jpg

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Primo Grill Dealer
  • Bradley
  • Koken op Hout
  • Jack Daniels Snippers
  • BBQ Guru
  • KNJV
  • Grate Goods
© 2008 - 2022 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss