29-02-2010 Zoekoptie verplaatst

Aangezien er veel informatie in de website opgenomen is wordt er nogal veel gebruik gemaakt van de zoekoptie. Wij hebben de zoekoptie verplaatst van rechtsbovenin naar linksonderin het scherm.

21-02-2010 Koud gerookte reebout bij de borrel

In ons forum van www.rookoven.com/forum worden ook steeds meer recepten, tips & tools en ideeën geplaatst. Als voorbeeld het recept van Walter: Een "koud gerookte reebout".
Ree
In mei gaat de jacht op de reebok open en dit is de tijd om een heerlijke reeënham te roken
koud te roken wel te verstaan. Men nemen een hele achterbout van een reebok even uitbenen maar wel zo dat er zo min mogelijk in gesneden wordt dus voorzichtig langs de botten het vlees los maken of laat de poelier dit doen de schenkel kan voor de soep worden gebruikt.

Dan het vlees met behulp van een pvc buis in een rolladenet perssen en afbinden. Het vlees wegen en per kg vlees met 50 gram collorossozout in wrijven. Goed de snij kanten raken dan een paar uien en 5 tenen knoflook laurierblad en jeneverbessen toevoegen het geheel in een afsluitbaar emmertje of schaal in de koelkast wegzetten voor 3 weken.

Elke dag even draaien in het vocht (pekel) na de pekeltijd de ham uit de pekel halen en plus minus 8 uur in schoon water laten staan. Dan drie dagen koel weghangen. Let er op dat er geen vliegen of ander ongedierte bij kan. Dan roken op max dertig graden neem een grote bak beuken zaagmeel en leg er een aanmaak blokje op en steek dit aan. Ik gebruik ongeveer 10 liter zaagmeel per keer. Laat dit rustig roken tot het zaagmeel op is dan de beluchting open zetten en twee dagen luchten.

Het boven staande net zolang herhalen tot de reebout mooi bruin is maar minstens drie keer. Dan nog enige weken laten hangen op een koele donkere plaats zonder dat er vliegen o.i.d. bij kunnen. Hij kan eigelijk direct na de laatste rooksessie gegeten worden maar als je de ham enige weken laat hangen droogt hij wat meer uit en zal voller en intenser van smaak zijn.

Op een snij machine dun snijden. Fantasties bij de borrel. Smakelijk eten

Bron: Forum van rookoven.com met dank aan Walter.

21-02-2010 Win The Original KipGrill met je recept

Deel je eigen originele rookrecept met ons en alle mederokers. Je maakt ook nog eens kans op The Original KipGrill. Elke 25ste inzender ontvangt de The Original KipGrill. Klik hier voor meer informatie.

17-02-2010 Koud? Niet met deze "Vulcan" terrashaard Terrashaard Dik Geurts

Een kacheltje om jezelf warm te houden tijdens het roken. Dat is welk een "must" geworden deze winter. En de winter blijft maar aanhouden.

De "Vulcan" tuinhaard is van onverwoestbaar Corten-staal gemaakt. Deze staalsoort wordt ook gebruikt voor scheepscontainers en brugconstructies. Het geheel is 2 mm dik en geeft na een kwartier stoken een stevige warmte af binnen een straal van 3-4 meter.

De formaten zijn 120 cm hoog, 43 cm diep en 52 cm breedt. Hier vind je de "Vulcan" en de vier andere Design terrashaarden van Dik Geurts.

16-02-2010 ganzenborst recepten

Heb je een mooi ganzenborstje kunnen regelen of nog mooier zelf bemachtigd? Via deze link van de website clm.nl kunGanzenborst... mmm je een mooi aantal ganzenborstrecepten downloaden en uitprinten. En op deze pagina heb je een totaal recept!

Binnenkort zullen wij deze ook eens bereiden en uitgebreid verslag doen. Maar eerst hebben wij nog vier kwartels te roken. En dat gaan wij zo doen. Trouwens, heb jij nog een leuk recept met eventueel wat foto`s. Wij plaatsen ze graag hier op onze site.

14-02-2010 Bezoekers Tuinidee bedankt!

Na vier lange beursdagen zijn we weer terug op de Veluwe. We bedanken de vele bezoekers die onze stand hebben bezocht. Misschien alleen al om onze koud gerookte zalm te proefen. Er is maar liefst zes kilo zalm verslonden! Hoe wij deze gemaakt hebben ? Zie hier.

Het dillesausje viel ook erg in de smaak. Doe mayonaise in een bakje, vermeng hierdoor een scheut gembersiroop. Beetje peper, zout en knoflook en een boel verse fijngesneden dille. Laat vooral een nachtje staan.

Aangezien het soms erg druk was op de stand hebben we misschien niet iedereen kunnen helpen. Mochten er toch nog vragen zijn neem dan gerust contact met ons op. We staan voor je klaar.

Team Rookoven.com 

08-02-2010 Standnummer Tuinideetuinidee.gif

Nog 40 dagen voordat de lente aanbreekt. Maar voor de eventementenbezoeker van Tuinidee.nl is dat wat eerder. Tijdens deze vier dagen zijn de IJsselhallen omgetoverd tot een paradijs voor tuinliefhebbers. 

Zojuist is het standnummer aan ons bekend gemaakt. Wil je ons bezoeken op het grootste & inspirerende tuinevenement van Noord-, Oost- en Midden Nederland? Je vind ons op standnummer "1A060". Kaartjes kun je het beste van tevoren online bestellen. Dat scheelt weer in de knip. Bestel deze wel online voor 11 februari. Ga naar www.tuinidee.nl voor meer informatie.

Recept: Cordon Bleu in de Bradley Smoker

Bradley Smoker Commercial

08-02-2009 depalingrokers.nl

Bert Jansen van depalingrokers.nl komt graag op uw feestje, verjaardag, familiedag, elftalfeest, buurtfeest, vrijgezellenfeest, bedrijfsfeest om paling makreel,forel etc. te roken. Op basis van het aantal gasten en het doel van het rookfeestje wordt een hoeveelheid overeengekomen die afgenomen en gerookt zal worden. Ook details als 1 x roken of mdepalingrokers.nl.jpgeerdere keren, met 1 ton of met meerdere, met marktkraam of zonder komen aan bod. 

 

In overleg is heel veel mogelijk. Zo kunnen zij combinaties maken van: paling, forel en makreel, salades aanbieden, stokbrood etc. Dit alles tegen zeer concurrerende prijzen omdat ze dit nog steeds als hobby doen naast onze normale baan.  

De Palingrokers werken met vaste kiloprijzen voor de vis. Je komt niet voor rare verrassingen te staan. Wanneer de hoeveelheid overeengekomen is, maken wij een duidelijke offerte; Je weet dan wat de kosten zijn. Op de dag van het evenement zijn zij ruim op tijd aanwezig om de voorbereidingen te treffen: rookton voorverwarmen, marktkraam opstellen, etc. Vervolgens gaan ze volgens de eerder gemaakte afspraken te werk. Mocht er op de dag van het evenement reden zijn de werkwijze aan te passen dan is dat in overleg altijd mogelijk. Ook is het mogelijk om het roken te combineren met een grote swingbarbecue.

06-02-2009 Canadees zalm recept

Afgelopen zaterdag kregen wij een bezoekje van Sophie Trudeau. Zij woont sinds korte tijd in Nederland en komt van oorsprong uit Canada. We hadden het over een overheerlijk Canadees recept voor gerookte zalm. In ruil voor The Original Rookoven.com Wooden Shoes zou zij het recept doormailen. En vandaag ontvingen wij deze om met jou te delen:
 
It was great meeting you today and talking about smoking stuff.  I hope my boyfriend got the message...my birthday is coming soon...
As promissed, here is my smoked salmon recipe with a maple flavor.  The base recipe I use to smoke fish is quite easy: 
- equal parts of salt and sugar, sometimes i add herbs,
- i let it stand for an hour or 2 in the fridge, and
- then i smoke it (hot air smoker, so the fish actually cooks). 

To make the maple salmon, you simply use maple sirop,
(ahorn sirop, available at Sligro),
- mix it with salt (if you want you can also make it only with maple sirop)
-
marinate it for one or 2 hours, and put it on the smoker. 
- for a more noticable flavor of the maple, use maple chip wood in the smoker. 
- To give it a ``kick``, you can also mix the sirop with wiskey or cognac. 

There is no rule i think to recipes like this.  Here are some other combinations that can be flavorful on salmon:
 
Honey and rhum - hickorey wood
salt, sugar and Dill - cedar wood
herbes de provence can also be interresting.

I hope you enjoy these! I thank you very much also for the wooden shoes, my boyfriend is jealous! ha ha ha...
 
regards,
Sophie Trudeau

05-02-2010 Vandaag tijd voor nieuw experiment

Schelpdieren zijn, naar wat ik op het i-net heb gelezen, uitstekend om te roken. Zodoende gaan we vandaag wat kokkels en Couteaux (Scheermesjes) bij de Sligro halen.

Voordat we later wat meer vertellen over de ervaring hiermee zal ik de tekst die ik heb gevonden via het internet even copy - pasten:

Couteaux (scheermessen)
De scheermessen met hun buisvormige geelbruine schelp kunnen een lengte van wel 18 centimeter halen. Ze bevatten veel licht, doorzichtig vlees. Het vlees wordtCouteaux (Scheermesjes) meestal in plakjes gesneden, maar vooral in de zuidelijke landen in zijn geheel, bijvoorbeeld op de barbecue, gelegd. Bakken, met wat olie, groene kruiden en knoflook, in gesloten toestand, gaat ook uitstekend. Maar ook gekookt zijn ze een delicatesse. Kook ze vooral niet te lang, want het vlees is in een mum van tijd gaar.

Kokkel en abalone:
De kokkel is kleiner van stuk en bestaan uit twee dikke, gele, witte of grijze schelpen met uitwaaierende nerven. Binnenin bevindt zich een nootje vruchtvlees en een piepklein stukje koraal. Het vlees is, net als dat van de venusschelp, stevig. De kleinste kokkels kunnen rauw gegeten worden, maar worden ook veel verwerkt in soepen of salades.
De grotere smaken heerlijk, ingelegd met zout, peper en azijn en vervolgens met bacon gebakken. Prima als borrelhapje of tapas, geserveerd met boerenbrood en boter.

Zeldzamer zijn de abalone; een grote mossel met een taaie textuur en een zeer delicate zachte smaak. Dit schelpdier heeft tijd nodig om mals te worden en kan het best op een laag vuur worden gegaard. Met name in de Japanse keuken wordt de abalone veel in soepen en gesauteerde gerechten verwerkt. De abalone smaakt ook uitstekend, wanneer ze na het kookproces worden gebakken in een beslagje van bloem en losgeklopt ei.

Bron: www.smulweb.nl
Extacte link: Vruchten van de zee  

04-02-2010 Rookoven.com exposeert op Tuinidee

Van 11 t/m 14 februari zijn wij te vinden op het grootste & inspirerende tuinevenement van Noord-, Oost- en Midden Nederland. Tijdens deze vier dagen zijn de IJsselhalltuinidee.gifen omgetoverd tot een paradijs voor tuinliefhebbers. 

Als genieter van het buitenleven kunt u zich laten inspireren door de nieuwste lifestyleproducten, schitterende modeltuinen én kun je je laten adviseren door de ervaren tuinarchitecten en hoveniers.

Na een dag TuinIdee bent u op de hoogte van de mooiste en nieuwste ontwikkelingen en trends voor 2010! Zie hieronder een impresse van 2009.

01-02-2010 Eenvoudig roken met warmrookbriketten

Wil je even een keertje eenvoudig roken? Gebruik dan deze nieuwe warmrookbriketten. In één zak zit ongeveer 1 kg. Hier kun je je twee rooksessie mee uitleven.  

Schud de helft van deze zak in de stooklade van de rookoven en steek deze aan met een gasbrandertje of een aanmaakblokje. Even laten branden en beginnen met roken maar. Deze briketten zijn vermengd met overheerlijke rookkruiden. Je hoeft er dus geen rookkruiden meer bij te gebruiken. 

gas.jpg

Leg nu wat extra stukjes hout, snippers of mot op de kolen. De rest gaat vanzelf. In het filmpje hebben we een Dorade gerookt. Was ik erg over te spreken. Heerlijke vis, van de markt in Zwolle!

 

hout.jpg

 01-02-2010 Gerookte hertenfilet 

Heerlijk, zo`n hertenfilet gerookt. En supermals. Hoe hebben we dat gefikst? Eerst een marinade gemaakt van wijn, laurier, jeneverbes, thijm, peper, ketjap en wat zout. Paar uurtjes laten liggen en dan droog de rookoven in.

Hertenfilet

Bovenstaande foto is de hertenfilet 90 minuten gerookt. Hierna hebben we deze nog 10 minuten laten grillen op de barbecue.

Hertenfilet

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Primo Grill Dealer
  • Bradley
  • Koken op Hout
  • Jack Daniels Snippers
  • BBQ Guru
  • KNJV
  • Grate Goods
© 2008 - 2022 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss