Ciabatta (Italiaans: slof of pantoffel) is een Italiaanse broodsoort. Het is een luchtig en plat brood, met een knapperige korst.

De Ciabatta komt oorspronkelijk uit de streek rond Como. Het werd gemaakt van restdeeg, dat met water weer soepel werd gemaakt. Daarna werd het in lange repen op de ovenbodem gebakken. De grootte bedraagt ongeveer 10 bij 35 centimeter.

Ciabatta in de pizzaoven

Tegenwoordig zijn er ook mini-ciabatta`s te verkrijgen van ongeveer 10 x 10 centimeter en 5 x 10 centimeter, zowel kant en klaar als voorgebakken. Deze laatste moet men zelf nog een 10-12 minuten in een heteoven afbakken. Mijn gebruikte ciabatta heb ik niet zelf gekneed maar komt bij de appie vandaan.

Snij een ciabattabroodje doormidden, doe de koelkast open en beleg het broodje met alles wat je lekker lijkt.

Ciabatta in de pizzaoven

Stook de pizzaoven op tot ongeveer 200 graden.

Ciabatta in de pizzaoven

Bak de ciabatta ongeveer 8-10 minuten.

Ciabatta in de pizzaoven

Ik denk dat dit beter is dan een bord brinta?

Ciabatta in de pizzaoven

Serveer met wat rucola, glas vers geknepen sinaasappels, tomaat en een paar goede druppels olijfolie. In mijn geval gebruik ik "Olio extra vergine di Oliva" koud geperst. Meegenomen van een olijverie uit Lasize - Italy. Om precies te zijn Frantoio veronesi.

Buon appetito!

© 2008 - 2018 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss