Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief linksonderin het scherm!

Workshop paling en eendeborst roken

Het is een feit. De eerste voorbereiding voor de workshop is genomen. 6 november is het mogelijk deel te nemen aan de workshop paling en eendeborst roken. De bedoeling is om dit gezamelijk met maximaal 10 personen te roken en daarna te nuttigen met een aardappelsalade voor de paling en een frisse salade voor de eendeborst. Opgeven en meer informatie hier.

Demo palingroken

25-10-2010 Meer smaak?

Kijk eens voor inspiratie op de website www.meersmaak.eu. Want als er één zijn oven gebruikt dan is`t wel Herman van Os. Hij heeft o.a. de volgende recepten uitgebreid toegelicht: Gerookte ham, zalmzijde, makreel, kaas en zelfs knoflookboter en beef jerkey. Op de site wordt niet alleen het roken behandeld maar ook het maken van worst (die je uiteraard daarna weer kan roken), zuren zoals mosterd en piccalilly, sambal etc.

25-10-2010 Zoals belooft; gerookte eendenborst

Na twee etmalen te hebben gepekeld in pekelwater met 20 gram coloroso zout en 20 gram normaal zout mochten de eendeborstjes uit bad.

Verdere toegevoegde ingrediënten voor het pekelbad:

- 2 kaneelstokjes
- peperballetjes
- 2 laurierbladeren
- bosje thijm
- bosje rozemarijn
- eetlepel karwijzaad
- half bolletje knoflook
- eetlepel koriander

Hieronder de ingrediënten afgebeeld.

1eendroken.jpg

Alles even goed roeren en dan de eendeborstjes toevoegen. Laat dit twee etmalen pekelen.

gerookteeend20102.jpg

Doe de eendeborstjes dan goed droogdeppen in een theedoek. Wikkel ze nog even in en leg ze nog even gekoeld weg.

gerookteeend20103.jpg

De foto is niet al te mooi maar `t gaat natuurlijk om het resultaat. Hier stook ik de oven op tot 80 graden en laat de eendeborst mooi in de rook hangen.

gerookteeend20104.jpg

Nadat ze een uur hebben gerookt zijn ze nog niet gaar. Nu kan ik de rookoven opstoken tot 100 - 110 graden of deze nog even afgaren in de oven. Ik heb ditmaal gekozen om deze nog even in de oven af te garen.

gerookteeend20106.jpg

Gaar de eendeborst nog even 10 minuten op 110 graden.

gerookteeend20107.jpg

Snij de eendeborst in kleine plakjes.

gerookteeend20109.jpg

Zie hieronder het resultaat. Beetje Vossenbessenjam erbij en je eet je vingers erbij op. Ik moet erbij zeggen dat deze nog een beetje te rosé waren. Het andere borstje heb ik nog vijf minuten extra gegaard. Ooohh zo lekker! Het geheel is overigens geïnspireerd uit "De Nederlandse Jager", het verenigingsblad van de KNJV.

gerookteeend20105.jpg

Deze eendenborstjes komen overigens van Boerderij  De Mezenberg uit Doornspijk. Mocht je hier ook interesse voor hebben dan kun je terecht Kaasmakerij "De Schuilplaats". Je steunt hier ook nog een goed doel mee. De kaasmakerij is één van de acht therapeutische werkprojecten die onderdeel uitmaken van het zorgaanbod van het EBC. Overigens kun je hier ook uiteraard kaas halen en vele andere biologisch verantwoorde producten zoals yoghurt, honing, eieren, aardappelen etc.

Kaasmakerij "De Schuilplaats" / Vaarbekerweg 7 / 8084 PT / `t Harde. Geopend van dinsdag t/m vrijdag van negen tot twaalf uur en van één tot vijf uur. Zaterdag van negen tot twaalf uur.

Gewoon wat foto`s uit de digitale schoenendoos

Cordon Blue uit de Bradley Smoker

Do I need to say more?

Riva at Work

Uit de jas

Just a nice pic of the Profi 220 before action

justsomepics1.jpg

19-10-2010 Coole barbecue op stok

Slinger je gerecht klaar met deze zwenkgrill / driepoot bbq. Standaard wordt deze geleverd met een heel onderstel om ook vuur in te kunnen stoken. Daarnaast wordt deze geveleverd met onderstaande tandenstoker om in de grond te steken. Kun je je zweedse visstek opfleuren tot een ware natuur bbqparty. Kijk hier voor meer informatie over de zwenkgrill. Kost dat ding dan? Voor € 129,00 heb je deze gadget in huis.

zwenkgrill6.jpg

 

10-10-10 Wilddag Vierhouten!

10 oktober vanaf 13.00 uur was het jaarlijkse festijn in het teken van wildseizoen. Wilddsg VierhoutenVerscheidene restaurants openen de deuren voor het proefen van culinaire hoogstandjes. Of een gerookt duivenborstje. Supergezellige middag met diverse activiteiten zoals jachthoornblazers, proeverijen, schaapdrijven, valkenieren. Ook demonstreerden wij de goulashpan met een overheerlijke hertengoulash. Je vindt de goulashpan in action bij Restaurant "The Novice" in hartje Vierhouten.

07-10-2010 Week van de smaak afgerond!

Onze noordelijke dealer uit Vriescheloo heeft tijdens de week van de smaak de goulashpan gedemonstreerd. En met succes. Dit ziet er toch fantastisch uit?!

Wat is de week van de smaak? De Week van de Smaak is hét jaarlijkse evenement waarin gezonde en eerlijke voeding onder de aandacht wordt gebracht van een breed publiek, met nadruk op ambachtelijke, seizoensgebonden, natuurzuivere, duurzame en streekgebonden producten. ‘Smaak’ is hierbij het verbindende element. Meer informatie

goulashpanwoldsheerd.jpg

05-10-2010 Wie heeft Nijkerk gewonnen?

Wat eigenlijk een regenachtige dag zou worden is uiteindelijk een geslaagde droge rookwedstrijd geworden. Iedereen was al voorzien van partytentjes en andere voorbereidende drooghouders. Het was een gezellige dag met behoorlijk wat publiek. Paulien had het tot in de puntjes voor elkaar gemaakt.

Uiteraard mocht het shantykoor ook niet ontbreken en deze waren met grote getalen aanwezig. V.w.b. de paling. De jury had het uiterst moeilijk. De gerookte (op)kweekaal werd door een ieder vakkundig gerookt. Maar deze soort is moeilijk op kleur en gaar te krijgen. De winnaar was dit jaar ook er speciaal. Het was het koppel damespaling. Deze dames kun je inhuren voor het live roken van zalm. Ze komen uiteraard uit spakenburg ;) Zie ze glunderen... Geluk met de beker en wie weet tot volgend jaar.

Zie hier de palingrookwedstrijduitslag van 02 oktober 2010 te Nijkerk.

palingrookwedstrijdnijkerk2010.jpg

01-10-2010 De herfst komt eraan!

Voor de één een begin van de winterdepressie en voor de ander een begin van een nieuw jaargetij. Laten we het simpel zien. Die herfst en winter komen toch wel. Dan kun je er maar beter van genieten en het mooiste eruit halen toch? Wat dacht je van kastanjes rapen en de vermengen tot een mooie kastanjepuree voor bij je stukje gerookte wild zwijn.

Tamme kastanje

Zo maak je de kastanjepuree: Snij de kastanje in aan de bolle kant. Was deze goed af en doe ze in een pan kokend water. Laat de kastanjes ongeveer 12-15 minuten koken. Daarna afgieten en pellen.Kastanjepuree

Hak een ui en knoflook fijn en doe deze in een pan samen met de gepelde kastanjes. Voeg hier weer water aan toe en laat 30 minuten koken. Daarna overtollig vocht verwijderen en alles pureren in een blender of keukenmachine. Voeg 50 ml room toe en pureer dit mee tot het een smeuige substantie is. Eventueel op smaak brengen met wat peper en zout. Overheerlijk bij je wildgerecht.

Vuur en vlam in de VW T2 bus?

Rookaggregraat aangesloten voor promotie van de rookoven.com. Achterop de vrachtwagen van bergingsbedrijf Delta Ermelo (nieuws september 2010) was het helemaal een attractie.

busioderook.jpg

Morgen (02 oktober) palingrookwedstrijd Nijkerk

Morgen, 2 oktober, wordt er in Nijkerk weer de jaarlijkspalingrookwedstrijd gehouden. Uiteraard ben je hier van harte welkom. Alle deelnemers zullen rond 10.00 uur starten met het roken van de palingen, die tevens verkocht mogen worden die dag. Het publiek kan genieten van de heerlijke luchten die het roken, zoals op vakkundige wijze geschiedt, met zich meebrengt.

paling.jpg

Wat maakt de deelname aan een wedstrijd palingroken nu zo spannend, is een veel gehoorde vraag? Geluiden die je hoort zijn : het jezelf overtreffen om alles nog beter te doen, het experimenteren met het roken op bijv. diverse houtsoorten, is beuken nu beter dan eiken om op te roken, ik neem al deel vanaf dat ik kind was omdat mijn vader ook altijd paling rookte. Wat de vraag ook is, geheimen worden niet prijsgegeven. Ze zullen niet verklappen hoe het beste te roken, want dat is een traditie die bij elke palingroker afzonderlijk hoort. Zoals `het geheim van de smid`. Kortom vele herinneringen, vele ervaringen.

Rond 15.00 uur zullen de 2 speciaal gerookte wedstrijdpalingen, ook dit jaar weer gesponsord door Alex Koelewijn uit Bunschoten, aan een vakkundige jury worden overhandigd ter beoordeling. Gelet zal worden op kleur, uiterlijk, geur, vel en vlees, het zoutgehalte van de paling, of de paling niet te sterk gerookt is en natuurlijk ook de smaak ervan. Dus een kritische beoordeling bij alle rokers dit jaar in Nijkerk. Bron: De Stad Nijkerk

Emmertje Markermeerpaling

Van een goede maat heb ik nog een emmertje markermeertjes kunnen krijgen. Dat laat je je natuurlijk geen tweede keer aanbieden. Eerst twee keer tien literemmertjes pekel gemaakt. Kilootje zout op tien liter. En +/- een half uurtje pekelen.

ijsselmeerpaling1.jpg

Goed roeren zodat al het zout opgenomen is door het water. Op de bodem mag geen zout meer liggen.
ijsselmeerpaling2.jpg

Na het halve uur pekelen rijg je de paling aan de speten.

ijsselmeerpaling3.jpg

Net boven de vin voel je gaatje. Hierdoor speet je de paling.

ijsselmeerpaling4.jpg

Vuurtje gemaakt en de paling gedroogd tot deze perkament aanvoelde.

ijsselmeerpaling5.jpg

Daarna heb ik de deur pas gesloten ander heb je kans dat de paling scheurt.

ijsselmeerpaling6.jpg

Hier al iets verder in het gaarproces. Je ziet de paling al steeds meer glimmen van het vet. Daarna ga je de paling roken door snippers, mot of krullen aan het vuur toe te voegen. Zuurstof moet minimaal zijn anders gaat de brand er weer in en loopt de temperatuur weer op.

ijsselmeerpaling7.jpg

Na het roken zou er een mooie goudbruine kleur op de paling moeten ontstaan. Je kunt dit ook bereiken door een handje eiken krullen bij het vuur te gooien.

ijsselmeerpaling8.jpg

Als de paling klaar is dan is het verstandig om deze even in alluminium folie te leggen. Leg hierover ook weer een dubbele laag alluminium folie. Doe dit vervolgens in een ruime doos met de deksel erop. Dit is het nagaren van de paling. 10 tot 15 minuten. Verwijder je daarna het folie, dan zul je zien dat er ribbels op het vel van de paling ontstaat. Je kunt de paling gelijk eten. Maar laat deze eens een nachtje liggen. De smaak trekt dan nog beter bij. Om hem de volgende dag iets warmer te eten kun je deze even op de verwarming of houtkachel leggen. Mij smaakte de paling in ieder geval erg goed.

ijsselmeerpaling9.jpg

De prijsvraag deze maand:

De prijsvraag voor de maand oktober is; Waar staat onderstaand gebouw?

prijsvraag28-09-2010.jpg

Stuur je antwoord uiterlijk voor 31 oktober 2010 door via de e-mail naar; prijsvraag@rookoven.com en zet in het onderwerp ‘’prijsvraag oktober’’. Wanneer er meerdere mensen hetzelfde antwoord geven wordt er geloot. Er is maar één prijs winnaar mogelijk. Deze persoon wordt telefonisch of via de mail op de hoogte gebracht. De uitslag wordt in het nieuws verwerkt. Succes!

Oja, de prijs is een tafelrookoven inclusief rookmot, boekje "gerookte lekkernijen", pekelkruiden en rookkruiden en zal uiteraard kosteloos worden verzonden.

Gerookte eendenborst

Op dit moment ligt de eendenborst nog in de pekel. Vanavond gaat deze de rookoven in. Twee etmalen gepekeld in pekelwater met 20 gram coloroso zout en 20 gram normaal zout. Daarnaast heb ik toegevoegd kaneelstokjes, peperballetjes, laurierblad, tijm, karwijzaad knoflook en nog wat kruiden. In de volgende nieuwsbrief zal ik uitgebreid verslag doen met uiteraard weer veel foto`s van deze gerookte eendenborstjes.

1eendroken.jpg

Deze eendenborstjes komen overigens van Boerderij  De Mezenberg uit Doornspijk. Mocht je hier ook interesse voor hebben dan kun je terecht Kaasmakerij "De Schuilplaats". Je steunt hier ook nog eens een goed doel mee. De kaasmakerij is één van de acht therapeutische werkprojecten die onderdeel uitmaken van het zorgaanbod van het EBC. Overigens kun je hier ook uiteraard kaas halen en vele andere biologisch verantwoorde producten zoals yoghurt, honing, eieren, aardappelen etc.

Kaasmakerij "De Schuilplaats" / Vaarbekerweg 7 / 8084 PT / `t Harde. Geopend van dinsdag t/m vrijdag van negen tot twaalf uur en van één tot vijf uur. Zaterdag van negen tot twaalf uur.

Haken - test - pakket - set

Ben je er nog niet helemaal uit welke haak het beste bij je past. Kijk dan eens naar deze hakentestpakketset

De beste RVS rookhaken die geschikt zijn voor onder andere vlees en vis hebben wij uitgezocht en een pakket van samengesteld.

Dit pakket bestaat uit;
5 RVS s-haken (vlees en vis)
5 RVS standaard haken (vis normaal formaat)
5 RVS 15cm 2 Deluxe (vis groot)
5 RVS dubbele haak standaard (vis groot)

hakenpakket1.jpg

Bradley smoker 4-digital ook geschikt voor paling

En hoe... Simpeler kun je het niet maken. 75 graden en anderhalf uur instellen op het digitale scherm van de Bradley smoker. Meer is het niet. Tuurlijk niet zo leuk als fikkie steken. Maar als je even weinig tijd hebt dan is het een geniale uitkomst. Hier heb ik overigens kweekpaling gebruikt van Aquafarm uit Putten.

bradleypalingroken.jpg

Rookovens "Livorno 170" en "Livorno 200" binnen

Deze complete professionele rookoven van duurzaam RVS kan professioneel of particulier ingezet worden. Veel ruimte voor het roken van alle soorten vis, vlees en andere delicatesses. Wordt standaard geleverd met 6 speten - 10 rookhaken en uiteraard een RVS rooster. livorno200.jpg

Boven in de schoorsteen zit een klep die de rookuitvoer regelt. De precieze temperatuurmeter geeft de juiste temperatuur in de rookoven aan. Deze heeft een lange messing staaf zodat deze goed in de kast kan meten.

De dik uitgevoerde stooklade is uitgerust met een zuurstofschuif. Deze is gemakkelijk te bedienen. Twee ruime deuren voor het gemakkelijk benaderen van de rookruimte.
Al met al een luxe uitvoering en garandeert een zeer lange levensduur. Standaard geven wij met deze rookoven 10 jaar garantie mee. Tijdelijke introductieprijs € 675,00 voor de Livorno 170 en € 885,00 voor de Livorno 210.

Boekjes Rook jij, Rook ik weer op voorraad

rookjij.jpg

De boekjes Rook jij, Rook ik zijn weer op voorraad. Wegens een beperkte oplage van dit boekje hadden we niet voldoende en waren ze tijdelijk volledig uitverkocht. Er is een nieuwe oplage gedrukt met 10 extra pagina’s en volop te verkrijgen.

Big Green Egg op voorraad bij Rookoven.com

Sinds april 2010 zijn we officieel dealer van de bekende Big Green Egg. De vijf modellen hebben we samen met de accessoires in ons assortiment.

Zeer korte levertijd Green Egg`s en accessoires.
We hebben met onze leverancier afspraken gemaakt dat de bestellingen regelrecht vanaf de leverancier naar de klant verzonden wordt. Het grote voordeel van deze oplossing is dat de klant de spullen eerder in huis heeft.

Wat is de Big Green Egg eigenlijk?
De Big Green Egg verschilt van de gewone barbecue. Het Big Green Egg-principe is gebaseerd op de 3000 jaar oude Chinese ‘Kamado’. Dit principe is verder verbeterbgenicepic.jpgd en aangepast aan de eisen van deze tijd.

De Big Green Egg is gemaakt van superieur gebakken, hittebestendige keramiek. De Big Green Egg heeft het exclusieve recht om deze door de NASA ontwikkelde en gepatenteerde methode te gebruiken. Hierdoor kunt u, in tegenstelling tot een gewone barbecue, de warmte perfect regelen. Je bent in controle, niet de barbecue.

Over de hele wereld koken mensen hun voedsel op open vuren. Vooral in warme streken komt veelvuldig voor. Daar hoort de ‘bbq’, ‘barbie’, ‘braai’ of voluit barbecue tot het culinair erfgoed. Barbecuen is de moderne naam van deze oervorm van koken. Het woord barbecue, zo wil het verhaal, stamt af van de oude Indianen. Deze indianen noemde het roosteren op houtskool: ‘barbecoa’. Dit is later verbasterd tot barbecue.

biggreeneggall.jpg

De Big Green Egg is zeer geschikt om op te barbecuen, om op te roken, om mee te bakken, braden, grillen, koken van alle soorten vlees, vis, gevogelte, groente en fruit.
Ook aardappelen, brood, pizza’s en zelfs taarten worden, het hele jaar door, op de Big Green Egg gemaakt. 

Snel, lekker, makkelijk. Zelfs mislukte gerechten van de Big Green Egg smaken doorgaans beter dan van een traditionele barbecue. Niet voor niets lopen meesterkoks weg met deze barbecue!

Kerstpakketten in aankomst

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Veel bedrijven zijn al weer op zoek naar een origineel kerstgeschenk voor zowel personeel als relatie. We hebben twee leuke ideeën bedacht. Een tafelrookovenpakket en een kipgrillpakket. Zelf eventueel uit te breiden. Denk bijvoorbeeld aan een flesje wijn, gerookte paling of gerookte zalm vacuum verpakt. Of misschien wilt u zelf iets toevoegen wat u ons aanlevert. Overleg het met ons, het is vast geen probleem.

Wel is het zaak dat wij de bestelling voor 15 november binnen hebben. Alleen voor die datum kunnen wij kerstgeschenken garanderen.

Pakket tafelrookoven compleet

- tafelrookoven
- rookmot
- pekelkruiden
- rookkruiden
- receptenboek "gerookte lekkernijen"
- gebruiksaanwijzing

Het enige wat nog toegevoegd kan worden is spiritus. Dit mogen wij helaas niet toevoegen aan het product. Echter deze vloeistof is alleen benodigd wanneer de buitenbrander gebruikt wordt.

Meer over de tafelrookoven en een demofilmpje hier.

kerstpakket2010.jpg

Kerstpakket KipGrill inclusief spiesen en kruiden.

Met deze enorme gadget maak je echt indruk. De KipGrill is een innovatieve verticale barbecue om overheerlijke satés, kebabs, tomaten, paprika’s, aubergines, shaslicks, shoarma, garnalen, kastanjes en kip te bereiden.

Inlaseren van een logo of bedrijfsnaam mogelijk
Het leuke is dat je er een eigen logo of bedrijfsnaam in kunt laten laseren. Wel met een minimale afname van 100 stuks.

Een belangrijke eigenschap van de grill is dat deze aangedreven wordt door eigen hete lucht. Het rotorblad vangt de opstijgende warme lucht op en drijft daarmee de vorken of spiezen aan. Zo kan de kok rustig achteroverzittend van zijn/haar glas rode wijn genieten.

The Original KipGrill van KipGrill.com

Mocht je interesse hebben om dit jaar het kerstpakket door ons te laten verzorgen neem dan contact op met Jan-Reimer Westerhuis of Rick van het Goor. Telefoonnummer 0341-266885.

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Primo Grill Dealer
  • Bradley
  • Koken op Hout
  • Jack Daniels Snippers
  • BBQ Guru
  • KNJV
  • Grate Goods
© 2008 - 2022 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss