Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief linksonderin het scherm!

29-11-2010 recept zalmzijde warm of koud gerookt

- 1200 gram zeezout
- 800 gram bastard suiker bruin
- 30 gram zwarte peper
- 30 mosterd zaad
- 8 stuks kruidnagel
- 24 gram pimentkorrels
- 20 gram thijm
- 40 gram venkelzaad
- 8 laurierbladeren
- 32 gram jeneverbessen
- 40 gram steranijs
- 32 gram koriander

Alles door elkaar mengen en de zalmzijde dik marineren. Eerst 12 uren aan de ene kant en daarna 10 uren aan de andere kant. Roze zijde beginnen! Rook ongeveer drie kwartier op 80 graden... koud gerookt kan natuurlijk ook. Blijf beneden de 27 graden en rook hem minimaal 12 uren. Zelf rook ik hem 24 uur.

25-11-2010 nieuwe workshop op komst!

Op 11 december gaan we er weer voor! De vorige workshop was een succes. Ditmaal hebben we plek voor 20 personen. Maar wees er snel bij. De plaatsen worden snel vervuld. Zolang je het "artikel" kan bestellen is er plek... Tot snel. Meer informatie dus hier

workshop11-2010-1.jpg

workshop11-2010-10.jpg

18-11-2010 how to: gehaktrol met vulling

Maak eens wat nieuws... een gehaktrol met vulling Gerookt en even op de bbq, daar is elke man toch gek van. Het is een echt Amerikaans gerecht genaamd fattie, het is eigenlijk heel simpel gezegt een rol van een vulling die je zelf kan invullen met eromheen een laag gehakt en aan de buitenkant spek. Vaak vlechten ze de spek zodat die mooi stevig wordt. Na dit meerdere malen gegeten te hebben, was het tijd dat ik het zelf ging maken. Zo gezegt zo gedaan. Op naar de supermarkt voor de producten. eenmaal thuis aan de slag. Zoals je op de foto ziet ging ik voor de verse producten als vulling.
verse tomaatjes, zoete paprika, geplukte basilicum uit de tuin en een mozzarella.


De mozzarella, tomaat en zoete paprika klein gesneden.


Rol het gehakt mooi plat uit in een vierkant en leg hier de vulling in, scheur de basilicum(niet snijden). Voeg naar eigen invulling nog wat peper en zout toe.


Rol hem daarna mooi strak op in de vorm van een rollade, hierom heen doe je spek. Je kan dit in een vormpje doen of simpelweg eromheen rollen. Ik heb hem op 100 graden gerookt voor ongeveer ander half uur.


Hierna nog even op de bbq voor de mooie kleur.


Is die niet geweldig?!

17-11-2010 how to: beef jerkey

vandaag kregen we van een klant een mooi recept met duidelijke uitleg hoe je de traditionele beef jerkey kan maken.

de beef jerkey wordt simpelweg gedroogd door alleen de rookoven. omdat ik nog veel appelhout heb liggen zal ik dit gebruiken om te roken. en op het eind nog wat walnoten.

Pak goede stukken vlees. Steaks die niet gemarineerd zijn, zonder pezen of vet zijn het best. Van een vriend kreeg ik mooie stukken vlees omdat ik vertelde dat ik ging roken dit weekend. als je zelf goed kan fileren kun je bij de slager slachtafval kopen, dit kost je niet veel en hier kun je dan de mooie stukken nog tussen uit fileren. Het is een lange tijd geleden dat ik heb gevild en heb dus mijn elektrische fileermes, dus ik ben uit de praktijk, maar probeerde het toch.

Hier is de Pikes Peak. Deze ga ik dus gebruiken voor het maken van beef jerkey. Je ziet het vet en pezen nog in het vlees zitten, deze moeten dus verwijderd worden. Dit verpest de smaak van de beef jerkey. na de hand gaat die nog een paar dagen in de koelkast om de smaak te verbeteren maar dit is niet persé nodig.

Hier zie je het vlees na iets wat verwijderen van vet en pezen. zoals je ziet zit er nog steeds genoeg op.

Op de foto zie je al wat van het afval, maar zoals sommige mensen weten is dit geen afval. ik ga dit klaar maken voor de honden. die weten er wel raad mee.

Nadat je alles hebt schoongemaakt moet je het nog in dunne plakken snijden. Ik zelf heb een snijmachine gebruikt. Je kan het ook met de hand doen. Snijdt het in plakke van ongeveer 6 á 8mm. Het makkelijkst is om hem heel iets in te vriezen. Snij hem tegen de graan in als je echte traditionele beef jerkey wilt. Om makkelijker te kauwen kun je hem met de graan mee snijden.

Zo heb ik ze gesneden.

Zoals je hier ziet heb je links de mooie gesneden plakken. Rechts liggen de kleine stukken die ik niet meer kon verwerken. Hier zal ik het vet vanaf halen en in een rookkorf roken.

Je kunt gebruik maken van een voorverpakte kruiden mix, of maak je eigen. Waarschijnlijk de meest gebruikte ingrediënten in een kruiden mix zijn, sojasaus, Worcestershire saus, suiker, peper, en een paar soorten kruiden.

Marinade recept voor 10 kilo vlees.
2 liter sojasaus
8 liter water
3 theelepel gemalen gember
6 eetlepels bruine suiker
2 teentjes gehakte knoflook


Meng alle ingrediënten. Verwarm dit alles en laat het 10 koken, haal het van het vuur en laat dit alles goed afkoelen.

Ik gebruik van deze grote emmers. Ze zijn mooi hard en goed af te sluiten, ideaal dus. Giet de marinade hier in en goed het vlees toen. Roer Dit alles goed door elkaar heen.
Nadat je het gemengd heb, breng je de deksel aan en zet dit alles voor 24 uur in de koelkast. Maak geen gebruik van een aluminium bak om te marineren, dit verpest de smaak van je product.

24 uur later, haal het vlees uit de marinade en dan kun je beslissen of je er zwarte peper aan toevoegd of niet. Zo ja, pak een bakplaat strooi hier zwarte peper op, leg daarna het vlees erop en daarna nogmaals zwarte peper eroverheen strooien.


Nu is het tijd om te gaan roken. Ik gebruik paperclips om het vlees aan op te hangen. Dit omdat ik zoveel vlees heb. Het beste is eigenlijk om haken te gebruiken omdat je weet dat die zijn bedoelt voor gebruik met voedsel. De helft heb ik bedekt met peper en de andere helft niet. De kleine stukken vlees leg ik in de rookkorf zodat deze ook mooi gerookt worden. leg deze niet te vol.

Zoals je ziet hangen de stukken vlees er nu in. Bovenin de twee rookkorfen met de kleine stukken die niet konden hangen.

Het drogen gebeurt op ongeveer 35 graden. hiervoor gebruik ik kleine stukjes appelhout. Het is moeilijk om het op deze manier te doen. Als de zon schijnt en het is warm zou je het ook kunnen drogen zonder dat je uberhaupt vuur maakt.

Nadat het vlees gedroogd was heeft die twaalf uur gerookt. Op ongeveer 30 graden. Ik zelf houdt van iets wat vochtig dus ik haal hem er eerder uit. Als je hem droog wil moet je hem eruit halen als je hem kan buigen en dat die scheurt maar niet breekt.En je beef jerkey is klaar.
eetsmakelijk!!!

 

17-11-2010 Tijdelijk onderhoud website

Heb je vandaag de site proberen te benaderen tussen 11.00 en 12.15? Dan kan het zijn dat je er niet op kon. Een klein onderhoud heeft plaatsgevonden. Hij draait nu weer op volle toeren. Excuses voor het ongemak.

15-11-2010 de actieve rokers in roemenië

Ook in roemenië weten ze hoe ze moeten roken. sterker nog deze jongens gaan zelfs onder de grond door. Kijk maar...

eerst maar even een lekker vuurtje stoken.

Achter het vuur zit een buis die doorloopt naar de ton. door het zelfde effect als een schoorsteen werkt komt de rook dus terecht bij het vlees. Zoals je al om de ton zelf ziet komt de warmte er ook goed in.

De worsten en stukken vlees hangen mooi in de ton te wachten tot de heerlijke aroma van de rook ze bereikt. (onderin zie je het gat zitten waardoor de rook de ton bereikt.)

Zoals je eerder veel zag (nu nog steeds wel) worden ook hier jute zakken gebruikt als deksel. Laat dit maar een paar uurtjes roken.

Hierna het vlees eruit en de haken verwijderen van het vlees.Ook de Roemenen weten hoe ze moeten roken.

 

15-11-2010 Sinterklaas is in het land

Ook al is het nog flink ver boven nul, de Sint stoort zich daar niet aan. Dankzij Marc Plakke hebben we vanwege de komst van de goedheiligman een tijdelijke header (bovenste gedeelte van de website).

09-11-2010 Workshop 06-11 bleek een succes

In samenwerking met RomCook.nl en partyboerderij `t Hoge  en natuurlijk onze zes gasten hebben we een workshop paling en eend roken georganiseerd. Om 10.00 uur was iedereen aanwezig en hebben we de rookovens (3 stuks) aangeslingerd. Een totale opkomst van zes personen gaf ons de kans veel persoonlijke aandacht te geven aan een ieder.

workshop11-2010-1.jpg

We begonnen met het pekelen van de paling. Twee emmertjes water halen en hier 500 gram zout per emmer bijvoegen. De paling hebben we een half uur laten pekelen.

Aangezien de visboer in de buurt was met zijn rijdende voorraad hadden we nog een mooie zalmzijde kunnen regelen. Deze hebben we hier ook nog even tijdens het pekelen van de paling kunnen pekelen.

workshop11-2010-2.jpg

Op de droge wijze overigens. 70% pekelzout 30% suiker, wat dille, peperbolletjes. Na een uur hebben we deze afgespoeld. Hierdoor wordt de zalm prachtig rood-roze.

workshop11-2010-3.jpg

workshop11-2010-4.jpg

Omdat er vanuit twee personen vragen waren over het gebruik van de Locarno en de Riva hebben we ook de Riva meegenomen en aangestoken. In combinatie met een gasbrandertje is het een stuk makkelijker roken. Wat ik overigens niet heb meegenomen maar wel een uitstekende tool is is een zuurstofopwekker. Even draaien en je maakt een ware mini-mistralwind in de oven. In deze rookoven hebben we de zalm gerookt.

workshop11-2010-5.jpg

Nadat we de paling hadden gespeet hebben we deze in de rookoven gehangen. Mooi even droog gestookt en later de deuren gesloten. Het garen was begonnen.

workshop11-2010-6.jpg

De eend hadden we van tevoren al gepekeld en even in de theedoek goed droog gedept. De Profi 175 was ondertussen ook op temperatuur gekomen. De roosters gevuld met acht prachtige eendenborstjes. Nu een uurtje roken op 60 - 80 graden, de laatste minuten gaan we de temperatuur verhogen tot een 100 - 110 graden. Heerlijke pluimen rook verlaten trots de rookoven.

Lopend van oven tot oven werd de temperatuur in de gaten gehouden. 60 - 70 voor de paling en 80 voor de eend en de zalm. Terwijl de eend al langzaam aan het garen was werd deze op zijn rug gekeerd. Tip van de kok, begin te roken met de vetzijde omhoog. Zo drenkt het vet mooi het vlees in.

De zalm begon al simptonen van garing te krijgen. Dat kun je zien aan de witte druppeltjes die verschijnen. Dit zijn de eiwitten die vrijkomen.

Ook de paling werd gechecked. Hier viel nog weinig aan te zien. Deze heeft gewoon tijd nodig om rustig te garen. Overhaastig paling roken gaat je niet lukken. geef het gewoon de tijd. De paling is ook niet binnen een dag opgegroeid. Toch?

workshop11-2010-7.jpg

Terwijl we met zijn allen de temperatuur van de rookovens in de gaten hielden en met elkaar ervaringen uitwisselden werden ook enkele pulletjes gevuld. Dorstig wordt je, van al dat blazen ;)

workshop11-2010-8.jpg

En toen was het tijd... de eend had een prachtige goudbruine kleur en er werd één borstje uit de rookoven genomen. De japanse Global werd in het sappige vlees gezet en gekeurd door Romco. Hij zag er prachtig rosé uit.

workshop11-2010-9.jpg

Ondertussen werd de bijbehorende salade opgediend en konden we aan tafel. 

workshop11-2010-10.jpg

Het continue doorlopende gesprek over hoe lekker het roken wel niet was maakte plaats voor een intense stilte. Vonkelende smaakpapillen tolden door onze mond. Deze was gelukt. Heerlijk in combinatie met deze salade bestaande uit diverse slasoorten, pijnboompitjes en een bijpassende dressing.

Na het verzadigen van de eend hebben we de paling en zalm gechecked. Deze moest nog even afgegaard worden. De temperatuur weer even omhoog gegooid voor tien minuten en daarna de paling in een doos met vetvrij papier gedaan. Deksel erop en even 10-15 minuten laten liggen. Ondertussen stond de bijbehorende aardappelsalade opgeschept en samen met de paling en zalm genuttigd.

workshop11-2010-11.jpg

Ohhhh zo lekker. Aangezien de eend met salade al aardig had gevuld hebben we de rest van de paling opgedeeld voor de avondborrel thuis.

workshop11-2010-12.jpg

De sessie zit erop... bedankt namens Romco en Jan-Reimer voor de leuke reacties op deze workshop. Reuze enthousiast. Ook voor ons een goede ervaring en de volgende workshop wordt binnenkort bekendgemaakt.

 

De Stentor 04-11-2010 "Roken is hot"

De Stentor 04-11-2010

Nunspeets Belang 26-10-2010 "Roken in het najaar"

nunspeetsbelangoktober2010.jpg

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Primo Grill Dealer
  • Bradley
  • Koken op Hout
  • Jack Daniels Snippers
  • BBQ Guru
  • KNJV
  • Grate Goods
© 2008 - 2022 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss