Op de hoogte blijven? Schrijf je in op onze nieuwsbrief linksonderin het scherm!

25-12-2010 Happy X-mas!

Verwen jezelf en de visite maar! Gerookte ganzenborst met een overheerlijk wijntje... Gezellige 1ste kerstavond.

gerookteganzenborst.jpg

03-12-2010 How to: Herten pastrami

Dit zijn dan echt de laatste stukken hertenvlees die nog over zijn van het jagen. Omdat dit het laatste is wil ik er iets anders mee doen. En wat is er dan mooier om er pastrami van te maken. Dus zo gezegt, niet zo gedaan. Maar wel een leuke uitdaging.


De eerste stap is natuurlijk het pekelen van het vlees, deze bestaat uit een hele reeks ingrediënten. Zoals je op de foto kan zien heb ik ze allemaal neer gelegd. Met de klok mee:
Jeneverbessen
Peperkorrels
Mosterzaadjes
Venkel
Rozemarijn
En nog een mix van pepertjes en dergelijke.
Wat niet op de foto staat is:
Bruine suiker
Gehakte knoflook

Nadat ik alles aan de pekel had toegevoegd en mooi op smaak had gebracht heb ik een pekel injector gepakt en het vlees op veel plekken en verschillende dieptes ingespoten met de pekel. Het vocht dat eruit was gelopen heb ik opnieuw geinjecteerd in het vlees. Dit inverband met de Eigen sappen van het vlees zoveel mogelijk behouden. Nadat deze een nacht in de koelkast had gelegen was het tijd om ze in te gaan wrijven met een zelf gemaakte rub.

Op de foto hieronder zie je de specerijen die ik gebruikt heb, met de klok mee:
Zwarte peper
Knoflook poeder
Uien poeder
Bruine suiker
Parike poeder
Jeneverbes
Gemalen kruidnagel
Kaneel
En in het midden coloroso zout

Nu het vlees heel iets te besprenkelen met water blijft de rub goed zitten. Wrijf alles er goed in. Zodat de hele buitenkant bedekt is zoals op de foto.

Alle stukken vlees in zip-lock zakjes. Elk stuk vlees in een eigen zakje. Probeer er zoveel mogelijk lucht uit te krijgen zodat ze mooi strak om het vlees heen zitten. Ze gaan nu voor een week in de koelkast. Zelf draaide ik ze elke dag twee keer om zodat het vocht dat onder op lag weer boven kwam en door het vlees heen trok.

Na een lange week wachten en draaien was het tijd om ze uit de koelkast te halen. Door de pekel en de rub zag je ze elke dag verkleuren. en het resultaat na een week was zeer mooi. Mooi donker van kleur.

Nu heb ik ze afgespoeld met koud water zodat de rub die de hele week erop heeft gezeten er kwam. Zoals je ziet is het vlees al een stuk donkerder dan een week geleden.

Voor nog een rub, vanaf bovenaan met de klok mee:
Gemalen Peperkorrels
Gemalen Moster zaadjes
Gemalen Koriander
Gemalen jeneverbessen(zoals je ziet zonder het vel.)

Nu weer op de zelfde manier als de vorige keer. iets vochtig maken en de rub er mooi inwrijven. Nu zijn ze klaar om gerookt te worden.

Ze zijn zeven uur lang gerookt op 25 graden en hierna nog 2 uur op 60 graden. Zoals altijd hangt het er een beetje vanaf hoe groot en dik de stukken zijn. na 3 uur heb ik ze aan de bovenkant een stukje in gesneden en hier een klein stukje runder bouillon in gedaan. deze trok mooi door het hele vlees heen.

Na negen uur roken uit de oven gehaald en meteen in gepakt in folie. Na een uur laten rusten is dit het resultaat.

Laat hem voor een dag nog liggen in de koelkast. Maar ik kon het niet laten om het te proberen. Dus het kleinste stuk ging eraan. En wat een smaak. Zoals je op de foto ook kan zien was die nogsteeds sappig.

De andere heb ik voor een dag laten liggen in de koelkast. Dit proef je zeker terug in het vlees.


Eetsmakelijk!!!!

03-12-2010 nieuwe workshop op komst!

Op 08 januari gaan we er weer voor! De vorige workshop was een succes. Ditmaal hebben we plek voor 20 personen. Maar wees er snel bij. De plaatsen worden snel vervuld. Zolang je het "artikel" kan bestellen is er plek... Tot snel. Meer informatie dus hier

workshop11-2010-1.jpg

workshop11-2010-10.jpg

  • Big Green Egg
  • Kamado Joe
  • Primo Grill Dealer
  • Bradley
  • Koken op Hout
  • Jack Daniels Snippers
  • BBQ Guru
  • KNJV
  • Grate Goods
© 2008 - 2022 Rookoven.com / Rookovens-online.nl | sitemap | rss